100 nap kell még a Magasházhoz

Miután egy spanyol társaság is képbe került a Magasház felszámolása során, alighanem tovább húzódhat a városképet elcsúfító szellemház eltüntetése. Most ugyanis a környezetvédelmi hatósággal is egyeztetni kell az egyszer már Pécs tulajdonába visszakerült épület eladásáról. 

hirdetés

A Győri Ítélőtábla februárban mondta ki, hogy nem volt jogszerű a Magasház értékesítése az ingatlant birtokló La Torre 2008 Kft. felszámolása során. A bíróság szerint a Nemzeti Reorganizációs NKft.-nek nem zárt eljárásban kellett volna eladnia a házat – amelyet Pécs 25 millióért vett meg -, valamint a folyamatba be kellett volna vonni a környezetvédelmi hatóságot is. Most ezt kell pótolnia a felszámolóknak, ami újabb heteket, hónapokat vesz majd igénybe, jelentősen megnyújtva az épület bontását.

Nagy László felszámoló elmondta, éppen a héten egyeztettek a zöldhatósággal, az erről szóló feljegyezést hamarosan postázzák is számukra, ezt követően a hatóságnak 30 napja van arra, hogy megtegye állásfoglalását, amit az újabb pályázati kiíráskor figyelembe kell venniük.  

A házra a spanyol Share-Capital jegyzett be 2,26 milliárd forintos jelzálogot azért, mert meghitelezte a Grupo Miltonnak azt, hogy megvegye 2008-ban a pécsi ingatlancsomagot. A spanyolok ezért is fordultak még a múlt év végén a bírósághoz, hogy megtámadják a pécsi önkormányzat tavaly nyári vagyonszerzését.

Most a Share-Capital hitelezői képviseletet is alapított azért, hogy közvetlenebbül felügyelhesse a felszámolást.  A környezetvédelmi hatóság állásfoglalása után 15 napjuk marad nekik is arra, hogy véleményezzék az értékesítésre szóló újabb felhívást, ezután jelenhet meg a cégközlönyben a végleges pályázat, aminek szintén van átfutási ideje.

– A jelentkezőknek a megjelenést követően 30 napjuk van arra, hogy beadják pályázatukat, vagyis nagyjából az egész procedúra legalább 100 napot igénybe vesz – mondta Nagy László. Ha tehát minden jól megy, akkor is leghamarabb július vége felé veheti ismét birtokba a házat a pécsi önkormányzat.

Az ingatlant nyílt eljárás keretében hirdetik meg, viszont azzal az alapvető kitétellel, hogy az új tulajdonosnak a jogerős bontási határozatnak megfelelően el kell tüntetnie a házat. A tervek szerint az új kiírásban igen komoly bankgaranciát kérnek, ami biztosítékot jelent arra, hogy valóban elvégezzék a munkát. Páva Zsolt, Pécs polgármestere már korábban leszögezte, a forrás megvan a bontásra, amint jogerősen a városé lesz az épület, akkor a bontásra vonatkozó közbeszerzési eljárást is véglegesen lezárhatják, eredményt hirdethetnek.