11 szakrendelés már megújult a Veress Endre utcai intézetben

A Veress Endre utcai rendelőintézet teljes körű felújítása januárban kezdődött el, de már tizenegy szakrendelés meg is újult, nemsokára kezdődnek az energetikai munkálatok, ráadásul a háziorvosi rendelőkön is ráncfelvarrást hajthatnak végre. Az első fázis végére érve sajtótájékoztatón mutatták be az eredményeket, ismertették a további „menetrendet”.

hirdetés

Tavaly októberben döntött a közgyűlés arról, hogy több száz millió forintból teljeskörűen megújul a Veress Endre utcai rendelőintézet, több lépcsőben. Idén januárban kezdődtek meg a munkálatok az épületben, mára pedig be is fejeződött az első ütem.

– Pár hónapja adtunk arról hírt, hogy megkezdődött a rendelőintézet több fázisban történő felújítása. Ezzel Pécs egy régi adósságát törleszti a városrészben lakók felé – mondta Őri László alpolgármester.

Decsi István és Őri László együtt tekintették meg a megújult épületrészeket

Hangsúlyozta, az épület öt évtizedes fennállása óta ilyen mértékű felújítás még nem volt. 2008-ban történt egy nagyobb fejlesztés, ám az ezt a régi épületrészt nem érintette.

– Véget ért az első ütem: több mint 170 millió forintból 11 szakrendelés újult meg, több mint 650 négyzetméter felületen. Többek között új köntöst kapott például a mammográfia, a nőgyógyászat, a szemészet, az ideggyógyászat – így Őri.

Több fázisban szépül meg a rendelőintézet

– Nem állunk meg: várhatóan a nyár második felében elkezdődik a felújítás második üteme, ami az energetikai fejlesztéseket, korszerűsítéseket foglalja magába. Erre mintegy 400 millió forint a keret – tette hozzá.

Az alapellátás fejlesztése is küszöbön

Decsi István alpolgármester, Uránváros önkormányzati képviselője elmondta, a Veress Endre Rendelőintézet közvetlen környéke Pécs nyugati városrészének központja, itt több tízezer ember veszi igénybe a szolgáltatásokat. Nemrég ünnepelte Uránváros a 60. születésnapját, a jelenleg zajló fejlesztések révén azonban sikerült elérni, hogy egy idős városrészből egy folyamatosan fiatalodó legyen. Közterek, játszóterek, óvodák, iskolák újultak és újulnak meg folyamatosan. Viszont nem maradhatnak ki az egészségügyi intézmények sem.

– A város gazdasági helyzete most lehetővé teszi azt, hogy ne csak uniós források segítségével folytatódjanak a munkák, hanem önállóan is finanszírozzuk a fejlesztéseket.

Sok tízezer pécsi ellátása válik színvonalasabbá

– Fontos, hogy a szakrendelések mellett az alapellátás is megújuljon, ezért erre javaslatot fogok tenni. Ha a háziorvosi rendelőket is sikerül szebbé tenni, tízezrek ellátása működhet majd jobb körülmények között. Nem utolsósorban azok a háziorvosok is élhetőbb, komfortosabb körülmények között dolgozhatnak, akik itt praktizálnak – mondta Decsi.

Hirdetés