Régiós kultközpontot akarnak Pécsből

Évi 1,2 milliárd forintos állami plusztámogatásra tett javaslatot Pécs kulturális feladataira keddi budapesti záróülését követően a Zsolnay Örökségkezelő Stratégiai Munkacsoport. Pécsnek viszont olcsóbb lesz, ráadásul igazi vidéki kulturális centrumot akarnak kialakítani. Már csak a kormánynak kell rábólintania. 

hirdetés

A Modern városok program keretében összeült munkacsoport által megalkotott kormányelőterjesztés tízéves programot vázolt fel Pécs nemzetközi kulturális központ szerepének erősítésére. A tervezet értelmében a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pannon Filharmonikusok Nonprofit Kft. már 2016-tól évi 1,2 milliárd forint állami plusztámogatásban részesülhet – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a keddi záróülés után.

Hoppál Péter emlékeztetett: a munkacsoport célja Pécs segítése volt abban, hogy a város komoly vidéki kulturális centrumként fel tudjon nőni a nemzetközi kulturális feladatvállalásra is, és ne csak a szűkebb régióját lássa el kultúrával, hanem a déli kulturális övezet (Horvátország, Szerbia és Bosznia-Hercegovina) irányába is hidakat építsen.

Az egyeztető fórumban Pécs vezetése, a város intézményeinek képviselői, valamint az államtitkárság, a társtárcák és a Miniszterelnökség munkatársai vettek részt.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. többek között felelős a Zsolnay Kulturális Negyedért, a Kodály Központért, az ókeresztény sírkamrák világörökségi helyszínének, valamint az első magyar egyetem maradványainak fenntartásáért is.

A cég a jövő esztendőtől a Pannon Filharmonikusokkal közösen 1,7 milliárd forint állami támogatásban részesülhet. A város terhei ezzel párhuzamosan jelentősen csökkenhetnek.

Őri László, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere szerint az előterjesztésről még a kormánynak kell döntenie, ezt követően válik kézzelfoghatóvá az új támogatási rendszer.

Pécs alpolgármestere közölte: a ZSÖK jelenleg a pécsi önkormányzattól 590 milliót kap, ez lecsökken 100 millió forintra. Az államtól azonban a mostani 500 millió forint helyett 1,350 milliárd forintot, azaz 1,45 milliárd közpénz jutna a ZSÖK által fenntartott kulturális létesítményekre a jelenlegi 1,09 milliárd helyett.

A Pannon Filharmonikusok most a várostól 350 millió forintot kap, a nemzeti minősítésből fakadóan pedig 200 millió forint állami forrást. Az új elképzelés szerint a városi támogatás lecsökkenne 100 millióra, a nemzeti minősítésért kapott 200 millió megmaradna, de az állam további 350 milliót utalna a zenekari kasszába. Ez azt jelentené, hogy a filharmonikusok 650 millió forint közforinthoz juthatna, ami 100 millióval több, mint a mostani pénz.

Az önkormányzati támogatás csökkentésével a kormány segíti a várost, másrészt pedig több forrás áll rendelkezésre – mondta Őri László. Hozzátette: a város azt a vállalást tette, hogy a Zsolnay-negyed lépjen ki a határon túlra, valamint szorosabb kapcsolatot ápoljon a határon túli magyarokkal is, jóval több határon túliaknak szóló program és fellépő legyen a negyedben.

– Ez egy új minőséget, egy új dimenziót jelent Pécsnek, hiszen első nagy vidéki kulturális centrum alakulhat ki. Másrészt városnak azért is fontos, mert a gazdaságfejlesztés terén, a kulturális ipart illetően is tovább tud lépni Pécs – fűzte hozzá Őri László.