1,3 milliárdot kap Pécs

És mert mi itt élünk!

Több mint 12 milliárd forint rendkívüli önkormányzati támogatásról döntött a kormány, a forrást 1175 pályázó település között osztotta fel Pintér Sándor belügyminiszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A legtöbb pénzt Pécs kapja, 1,362 milliárdot.

hirdetés

Az idei költségvetési törvény rögzíti, hogy a települési önkormányzatok rendkívüli támogatást kérhetnek kivételes esetben működőképességük megőrzése vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítása érdekében.

Az intézkedés Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében érinti a legtöbb települést: előbbiben 214-et, utóbbiban 153-at.

A támogatott önkormányzatok átlagosan 10 millió forintos plusz forrásban részesülnek, a legmagasabb összeget Pécs kapja, a baranyai megyeszékhely 1 milliárd 362,5 millió forintra jogosult.

A Belügyminisztérium a kormányzati portálon tudatta csütörtökön, hogy a kormány idén 12 milliárd 158 millió 670 ezer forintot ítélt meg a kérések alapján. A támogatást haladéktalanul átutalják.

A hír kapcsán Csizi Péter országgyűlési képviselőt sikerült elérnünk, aki azt mondta, az összeg teljesen szabad felhasználású, s a korábban a Magasház lebontására megítélt egymilliárd forinton felül értendő. Arra a kérdésünkre, hogy miért Pécs kapta a legtöbb pénzt, azt mondta: a kormányzat értékeli, elismeri Pécs erőfeszítéseit a város versenyképességének javítása tekintetében. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két közgyűlésen az önkormányzat már tett lépéseket a hatékonyabb városműködtetés érdekében.