150 ezerbe fájhat, ha nem teszünk rendet

Egyre több mecsekoldali utcában okoz gondot az, hogy mentők és a tűzoltók nem tudnak normálisan közlekedni. Az önkormányzat hamarosan rengeteg felszólító levelet küld ki azoknak, akik nem gondoskodnak a telkükről az útra belógó ágak levágásáról.  

hirdetés

Immár egyre nagyobb gondot okoznak a mentősöknek és a tűzoltóknak a keskeny dűlőkben az útra belógó ágak és gallyak – ha baj van, komolyan lassíthatják a haladást, ami a mentést is megnehezíti.

Ráadásul az autóban keletkezett kárért az autó sofőrjét vehetik elő, ami több tízezer forintos kiadást jelenthet. Az önkormányzat ezért a napokban külön levélben szólítja fel az érintett telektulajdonosokat, hogy tegyenek rendet a portájuk körül, gondoskodjanak a fák megmetszéséről.

Farkas Gyula, a baranyai mentőszolgálat vezető mentőtisztje elmondta, az ő munkájukat is nagyban segítené, ha akadályok nélkül, gyorsabban tudnának a helyszínre érkezni. Esetükben a sofőr szava meghatározó: ha úgy dönt, hogy nem tud tovább menni, a személyzetnek gyalog kell folytatnia az útját a beteghez. Hozzátette azonban azt is, hogy az autóiknak különböző méreteik vannak, így az adott helyszínhez alkalmazkodva küldenek gépjárművet kiküldeni.

Sárkány Sándor, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője szerint a faágak leginkább a Mecsekoldalban szoktak gondot jelenteni és előfordult már, hogy megsérült az autó visszapillantója, behorpadt a karosszéria, letörtek a fülke fölött lévő lámpák. Elmondása szerint jó néhányszor előfordult, hogy amikor az ágak miatt nem tudtak menteni, kénytelenek voltak a tűzoltók azzal is bíbelődni, hogy levágják az ágakat – ez pedig jelentős időveszteséget jelentett.

A szabályok ugyanakkor előírják, hogy a tűzoltók számára 3,5 méter széles és 3,5 méter magas útvonalat kell biztosítani.

A rendelkezések szerint az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és közút közötti terület, valamint az árkok tisztán tartásáról, illetve a hó eltakarításáról és síkosság-mentesítéséről, a hó és jég okozta balesetveszély elhárításáról a lakóknak kell gondoskodniuk. Az önkormányzat most erre külön levélben is figyelmezteti az érintetteket. Mindez azért is lényeges, mert a szabálysértőkkel szemben akár 150 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.