150 hallgató kap munkát Pécsen

Bár a fizetség nem túl acélos, a német modellt követve mégis megalapozhatja saját jövőjét az a 150 fiatal, akinek a Pécsi Tudományegyetem ősztől biztosít gyakorlati helyet különböző vállalkozásnál.

hirdetés

A duális képzés idén szeptemberben indul el a Pécsi Tudományegyetemen. Ennek az oktatási formának az a lényege, hogy a diákok ne csak iskolapadban szívják magukba az elméleti tudást, hanem egy adott vállalatnál a helyszínen sajátíthassák el a gyakorlati fogásokat. A módszer tőlünk nyugatra, Németországban már jól működik, ezért ennek idehaza is létjogosultsága lehet.

Bachmann Bálint, a pécsi egyetem műszaki karának dékánja szerint a rendszerben a diákok a szakmai gyakorlat mellett tanulhatnak az egyetemen, amiért pénzt is kaphatnak a minimálbér bizonyos hányadában.

Ugyanakkor ez esetben nem a fizetés az elsődleges, hanem az, hogy azok a diákok, akik megállják a helyüket, a diploma megszerzése után akár el is helyezkedhetnek az adott cégnél. Ha ez mégsem így történne, akkor is lényegesen nagyobb eséllyel indulhatnak a munkakeresésnél, hiszen a legtöbb vállalat gyakorlatot szerzett munkavállalókat részesít előnyben.

– A szeptemberben érkező elsőéveseknek sikerült 150 gyakorlati helyet biztosítanunk különböző cégeknél a régióban és az előzetes érdeklődésnek megfelelően bízhatunk abban, hogy lesz is igény ezekre – mondta. – Több mint ötven céget sikerült bevonnunk a programba, azokat szeretnénk megtartani.

A hagyományos oktatással párhuzamosan a PTE mind a hét pécsi mérnök alapszakán el is indul a program ősszel. A képzési formát szeretnék fenntarthatóvá tenni, hogy minden évben ugyanennyi hallgatót tudjanak fogadni a vállalkozások. Most a legtöbb helyen 2-3 diák helyezkedhet el, de például a Hauninál 10 fiatal tanulhatja meg a szakma fortélyait.

A műszaki karon azt is remélik, hogy a Pécsen júliusban gyártás elindító Harman Professionalnél is lesz fogadókészség a gyakorlati képzésre, hiszen az előzetes tárgyalások szerint a hangtechnikai multi nyitott a pécsi egyetemmel közös kutatásfejlesztési együttműködésekre is.