Saját nótája lesz a Magyarok kenyerének

A tavalyi mennyiség több mint másfélszerese, 170 tonna búza gyűlt össze a Magyarok kenyere program révén – jelentette be Pécs polgármestere csütörtökön.

Páva Zsolt az idei Magyarok kenyere programsorozat eseményeit bemutató sajtótájékoztatón beszélt minderről. Mint mondta, Magyarország minden megyéjéből és a környező országok mindegyikéből érkezett felajánlás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig összesen 120 tonnányi búzát gyűjtött össze. A jótékonysági akció első évében 10 tonna, 2012-ben 25 tonna, tavaly pedig már 100 tonna búzát sikerült összegyűjteni.

hirdetés

A polgármester beszámolt arról, hogy a 2011-ben, a nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező Pécsről indult kezdeményezés során idén már nemcsak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonaihoz, hanem a kárpátaljai Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon lakóihoz is kerül majd a lisztből.

A Magyarok Kenyere program sajtótájékoztatója Pécsen

A búza összeöntésére augusztus 17-én a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban kerül sor; az itt előállított lisztből sütik az állami ünnepre szánt, a Szent Jobb-körmeneten megáldott kenyeret. Szintén ebből az alapanyagból készül a Páva Zsolt és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által a pécsi Magyarok kenyere ünnepen felszelt kenyeret, továbbá azt a több ezer cipót is, amelyet a Pécsi Jótékony Nőegylet árul augusztus 20-án Pécsen, hogy a befolyt összegből rászoruló gyermekek étkeztetését segíthesse.

Korinek László, pécsi jogászprofesszor, a kezdeményezés ötletgazdája azt hangoztatta, hogy idén a Kárpátaljáról érkezik Baranyába a kovász az idei magyarok kenyeréhez, a sót pedig Parajdról küldik majd. Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai elnöke arról szólt, hogy a szervezet tavaly kapcsolódott be búzagyűjtésbe, s már az első évben sikerült 75 tonnányi búzát biztosítaniuk a magyar gazdáktól, ezt sikerült idén újabb 45 tonnával növelni. Kiemelte: idén a sombereki búzagyűjtő napon a tavalyi 4,4 tonna után már 11 tonnányi búza gyűlt össze.

Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója, az augusztus 20-i pécsi programok szervezője azt mondta, idén először már önálló dala is lesz a Magyarok kenyerének. A Tolcsvay László által szerzett zenedarab, a “Kenyérdal” az állami ünnepen csendül majd fel először a baranyai megyeszékhelyen.

Fotó: MTI, Sóki Tamás

hirdetés

Hirdetés