Több mint tízezren a Szamárfülön

A Zsolnay Kulturális Negyed családi rendezvénysorozatát, a Szamárfül Családi Fesztivált idén második alkalommal rendezték meg augusztus végén. Rendkívül széleskörű programválasztékból válogathatott a több, mint 12.000 látogató. Leginkább kisgyermekes családok érkeztek a negyedbe.

Az eseménysorozat háziasszonya Szalóki Ágnes (a Nagy Tündérfül) zenész-előadóművész volt, aki kiválóan sikerült családi koncertjeiről, gyerekjóga foglalkozásairól így nyilatkozott: „Remekül éreztem magam, nagyon inspiráló volt ez a két nap – noha még nem is ért teljesen véget. Nem csak a gyerekek, én is sokáig fogom emlegetni a Szamárfül Fesztivált, hiszen ennyi élményt időbe telik feldolgozni! A Zsolna Kulturális Negyed egy igazi meseváros, nagyon vonzó helyszín. Jó lett volna egyszerre mindenütt jelen lenni, de engem a jóga épp arra tanított meg, hogy ott és akkor érezzem jól magam, ahol vagyok. Ezt egyébként a gyerekek ösztönösen is tudják, ezért sok mosolygó arcot láttam mindenütt. Számos feladatom akadt Nagy Tündérfülként, amiket ajándéknak fogtam fel. Márta Istvánt ismerve biztosan folytatódik a Szamárfül Fesztiválok sorozata a jövőben, amit tényleg mindenkinek csak ajánlani tudok, nem csak pécsieknek, hanem az egész országban.”

A két napos rendezvény alatt számos kézműves- és táncfoglalkozáson, zenés és színházi előadáson, könyvbemutatón vehettek rész a közel 100 közreműködő jóvoltából a látogatók. Az események között nagy népszerűségnek örvendett a Török hódoltság korát megidéző játszóház, a sokféle feladat, játék során az ott kalandozók alaposan megismerhették a korabeli életet.

A zenei események közül kiemelhető az Alma együttes nagy sikert aratott koncertje: egy tűt is nehéz lett volna leejteni a tánctérré váló Pirogránit udvarban. A Bóbita Bábszínházhoz fűződő Metamorfózis Bábfesztivál nyolc előadással várta az érdeklődőket, mindegyik előadás telt házzal zajlott. A kiállítások közül nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pécsi Gyors Vasútmodellező Klub vasútmodelleire, illetve a Pécsi Ércbányász Modellező Klub által készített repülőmodellekre.

Az örökmozgó, sportkedvelő gyerekek nagy számban tették próbára magukat a slackline, peonza, illetve gokart versenyeken. Nagy sikernek bizonyult az űrhajóskiképzésben is használatos 3D karika: feje tetejére állt a világ, természetesen balesetek nélkül, s az ég felé fordulók a Planetáriumban tovább olthatták tudásszomjukat ismeretterjesztő előadásokon.

Különleges kalandban volt része annak a 300 gyermeknek és felnőttnek, akik részt vettek az első napon megrendezett „fellőttük a pizsamát” című éjszakai felderítőútnak, melynek vezetője Márta István volt.

A fesztivál védnökei Páva Zsolt, Pécs polgármestere, és Habsburg György főherceg voltak, utóbbi kisfiával együtt a fesztivál napjának aktív résztvevője volt, s maga is festett kerámiát, és kipróbálta a különböző játékokat.

“Várakozáson felül sikerült az idei Szamárfülfesztivál. Nagy öröm számomra, hogy immáron nemcsak a turisták, a régió és város lakói, hanem pizsamás, szamárfüles, örömtől sugárzó gyerekarcok fedezték fel, hogy kulturális örökségünk milyen önfeledt kikapcsolódást nyújthat. Értékeinkhez való kötődést élményeken keresztül vehették birtokba, s terveink szerint így marad ez jövőben is” – mondta el a fesztiválról Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő NKft ügyvezetője.

Hirdetés