20 milliárdból épülhet különleges park Pécsen

20 milliárd forintos beruházást tervez a Pannon Hőerőmű Pécsen. Az egykori Karolina-külfejtésre megálmodott zöld energiapark Európában is egyedülálló projekt lenne, amely nem csupán energiatermelési helyszíne lenne, hanem energetikai kutatóbázis, valamint oktatási centrum és vonzó turisztikai célpont is.

hirdetés

Több mint egy évtizede – egészen pontosan 2004-ben – fejeződött be a szénkitermelés a pécsi Karolina-külfejtésen. A terület rekultivációjára mindeddig nem került sor, mert az állam eddig nem biztosított forrást azokra a munkálatokra, amelyek költségének kétharmad részét az államnak, egyharmad részét az erőműnek kell biztosítania. Utóbbi már megkapta a szükséges engedélyeket, valamint rendelkezik a megfelelő anyagi háttérrel is. A rekultiváció során feltöltik a bányagödört, a tőle északra található meddőhányón lankás rézsüket alakítanak ki, emellett természetesen talajtakarást, füvesítést és fásítást is végeznek majd.

A szükséges tájrendezés mellett azonban felmerült egy új hasznosítási lehetőség is. Mint Marton Ferenc kommunikációs vezetőtől megtudtuk, a Karolina Zöld Energia Park koncepciója és előzetes tanulmánytervei már elkészültek, a részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére pedig pályázatot nyújtottak be, amelynek elbírálására várnak.

– Ez az előfeltétele annak, hogy a projekt valóban megindulhasson, és a következő lépést megtegyük, s a projekt finanszírozási feltételeit biztosítsuk.

Karolina külfejtés

A projekt megvalósítása nagyságrendileg 20 milliárd forintba kerülne, amelyhez a Pannonpower önereje mellett nemcsak állami forrásokra, hanem európai uniós fejlesztési forrásokra is szükség lenne.

– A projekt kivitelezése a részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészülte után – amely kb. 1 évnyi előkészítő munkát jelent -, a finanszírozási feltételek teljesülése esetén kezdődhetne meg. Az építkezés legkevesebb 3 évig tartana – mondta a vezető.

Az elképzelések szerint a Karolina Zöld Energia Park Európa első komplex zöld energia parkja lenne, ahol valamennyi, ma ismert megújuló energiaforrást be tudnának mutatni a napenergiától a vízi és szélenergián át egészen a geotermikus energiáig.

A park – és a jelenlegi bányagödör – középpontjában egy magyar szabadalom, egy módosított naptorony kapna helyet. Az Európai Unió széndioxid-kibocsátás csökkentését célzó klímapolitikájával és a magyar kormány helyi ellátást és megújuló energiát ösztönző törekvéseivel egyaránt összhangban lévő Karolina Zöld Energia Park Pécs zöld fővárosi törekvéseit is segítené, miközben munkahelyeket teremthet a városban. A komplex park nemcsak energiatermelési helyszín lehet, hanem energetikai kutatóbázis, valamint oktatási centrum és népszerű turisztikai célpont is.