6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapPécs Aktuál2014: Jön a pécsi benzinhiány?

2014: Jön a pécsi benzinhiány?

A lapunk által megkeresett pécsi benzinkutak egyikénél sincs még hitelesített, az adóhivatalhoz bekötött online pénztárgép. Egyelőre azt sem tudják, mikor lesz. Pedig a mai szabályozás szerint egyetlen benzinkút sem kezdheti meg a működését e nélkül januártól. Csak akkor, ha igazolja, mindent megtett a szabályok betartása érdekében.

– Már itt lenne a pénztárgép, a technikai feltételei meglennének, de egyszerűen kapcsolatba sem tudok lépni a szállítóval. Nem tudom, mi lesz januártól; a szabályokat be kell tartani, így – hacsak nem kapunk valamilyen haladékot – év elejétől bizonytalan ideig le kell húznunk a rolót – mondja elkeseredetten a Tüskésréti úti magánkézben lévő benzinkút vezetője, Balatincz Zoltán.

Benzin van?!
Benzin van?!

Problémájával nincs egyedül, hiszen városszerte ugyanez a gond a benzinkutaknál.

Mintegy tucatnyi kutat kerestünk meg; többek között a MOL, az OMV, a Lukoil, az Agip állomásainál érdeklődtünk, mire készülnek.

A részben állami tulajdonú társaság, a MOL kútjain egyöntetűen azt mondták a kezelők, kútvezetők, hogy „biztosan lehet tankolni januártól náluk”. Amikor azonban tovább kérdezősködtünk, hogy online kasszák is lesznek-e, már nem voltak ilyen egyértelműek. Többen egy két ünnep között tervezett „vezetői egyeztetést” emlegettek.

Az OMV-nél az egyik alkalmazott azt mondta, fogalma sincs, mi lesz az új kasszákkal, s azt is bizonytalannak tartotta, kinyitnak-e januárban. A Lukoilnál esküdöztek, hogy jöjjünk bátran tankolni akár már január első perceiben is; nyitva lesznek. Bár azt ők sem tudták, hogy ezzel majd szabályt szegnek-e vagy sem.

Kerestük az új kasszákat ellenőrző adóhivatalt is; azt szerettük volna megtudni, hogy ha tömeges lesz a „kasszanélküliség”, adnak-e a kutaknak bármilyen engedményt, módosítják-e a határidőt, illetve ha nem, milyen büntetésre számíthat egy-egy kút, ha mégis kinyit.

Ugyanígy kerestük a MOL, az OMV, a Shell, a Lukoil hivatalos kommunikációs munkatársait is. Tőlük azt kérdeztük, hogyan állnak a kasszacserékkel, ezek nem léte esetén kinyitják-e kútjaikat, s mennyiben okoz nehézséget az átállás.

A bizonytalanságot jól mutatja, hogy az adóhivatal és a kúthálózatok többsége sem reagált lapunk felvetéseire, több társaságnál türelmünket kérték. A NAV végül egy állásfoglalást adott ki, amelyben azt írja: januártól „az adóhatóság az ügy valamennyi körülményének értékelése alapján dönt a szankció alkalmazásáról, annak mértékéről, illetve – amennyiben az adóalany minden tőle elvárhatót megtett a kötelezettsége határidőben történő teljesítése érdekében – annak mellőzéséről”.

A MOL egyetlen mondatban válaszolt: „A Molnak az a legfontosabb célja, hogy az ellátás biztonsága garantálva legyen, a fogyasztók hozzájussanak az üzemanyaghoz. Ennek érdekében több megoldáson is dolgozik” – írták.

A Shellnél azt mondták, hogy kútjaik még nincsenek bekötve a rendszerbe, s erre kevés is az esély januárig.

„A kormány informatikai megoldásokra vonatkozó előírásai folyamatosan módosultak az év során, az utolsó módosítás novemberben érkezett. Emiatt a beszállítóink nem tudták leszállítani és üzembe helyezni a több mint 400 online pénztárgépet Magyarország szerte. Bízunk benne, hogy a hatóságok lépéseket tesznek az ügy rendezése érdekében. Álláspontunk szerint azok, akik tőlük telhetően mindent megtesznek, hogy betartsák a jogszabályokat, nem büntethetők azon késésekért, amelyeket a változó körülmények okoztak” – közölték a sárga-kék logójú cégnél.

[box title=”Máshol is gondok lehetnek” style=”soft” box_color=”#e7362c”]Sok egyéb üzlet mellett a patikáknak, benzinkutaknak és a nagy élelmiszerláncoknak is az év elejétől kellene online pénztárgépeket használniuk. A Magyar Gyógyszerészi Kamara álláspontja szerint mindenképpen kinyitnak a patikák, ha van új gép, ha nincs. Ugyanis nem tehetnek mást. Ők abban bíznak, hogy a NAV egyedi eljárásban részesíti őket, hiszen termékeik életeket menthetnek. A boltosok viszont bajban lehetnek, ha nem tudják beüzemelni a kasszákat, illetve nem igazolják, hogy részükről mindent megtettek a szabály betartásáért.[/box]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő