Légy résen: több büntetés jön

Több pénzt vár el a bírságokból az állam – nemrégiben így módosította az Országgyűlés a költségvetést. Ez nem kevés, tekintve, hogy több százmilliót kaszálnak a traffipaxok egy évben. Jöhet a roham, hiszen idén eddig jóval kevesebbet szabálytalankodtunk össze, mint egy éve.

hirdetés

Lesből támad!

Aligha érdemes Baranya útjain száguldozni, hiszen könnyen egy 30 ezres vagy akár több százezres csekket kaphatunk a postaládánkba. Azért sem érdemes reszkírozni, mert a központi költségvetésben rögzített törekvéseknek megfelelően még több bírság kiszabására számíthatunk: hiszen a közelmúltban az Országgyűlés a büdzsé bevételi során 32 milliárdról 33,4 milliárdra módosította bírságokból elvárható összeget.

Baranya útjain idén eddig is már 260 millió forintnyit szabtak ki, hét és félezer autós bánta, hogy “nagy volt a talpa”. De a tavalyi számok még durvábbak.

A megyei kapitányság szóvivője, Zsobrák Péter tájékoztatása szerint 2011 ugyanezen időszaka alatt 380 millió forint közigazgatási bírságot róttak ki 10.870 esetben.

Milliókat hoz a szerkezet

Az idei számok a tekintetben „gyengébbnek” mutatkoznak, hogy míg egy éve közel 22 millió forintnyi büntetést nem fizettek meg, addig idén közel 70 millióval lógnak még az autósok. Bár idén kevesebben futottak bele a traffipaxokba, de így is 1.700 esetben megszüntették meg az eljárást a renitensek ellen.

Erre akkor kerül sor egyébként, ha nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani, megállapítani a jogsértést, vagyis nem tudják hitelt érdemlően igazolni a sebesség-túllépést.

Elterjedt nézet, de a bírságokból a rendőrségek nem részesülnek, hiszen a pénz az államkasszába, a közösbe folyik be. A nagy kalapból aztán jut minden költségvetési szervnek.

[frame] Radarok mindenhol

Baranyában telepített traffipaxszal az Athinay úton lehet találkozni, a rendőrség bejárata melletti lézerberendezést a minap be is fedték az eső elleni védelem miatt. Használnák a kézi sebességmérőket is – Szigetvár környékén előszeretettel “lőnek” vele -, Pécsett pedig sokszor civil autókba rakott lézerrel mérnek közeledő és távolodó kocsikat egyaránt. Hazánk autópályáin pedig már a két pont közötti mérést is alkalmazzák. E szerint a sztráda felhajtóján készítenek egy képet az autóról, majd pedig a lehajtás idején. Amennyiben az adott útszakaszt  túl gyorsan tette meg a sofőr, akkor megkapja sárga csekket. [/frame]

 • Geronimo Stiliton

  Bird

  Nyugaton is vannak traffipaxok, sőt… Nem magyar találmány.
  Be kell tartani a sebességhatárokat és nem hőbörögni.

 • szemle

  Gondolom nevelési célzattal csinálják.
  Javaslom hogy Kertvárosban a szabálytalanul parkolóknál nézzenek körül, többet lehetne beszedni.
  De ez valahogy nem működik miért?
  Talán többet kéne dolgozni?
  Több helyen dupla sorban parkolnak.
  Erre nem mozdul sem rendőr sem közteres, a kutyákra igen!!!!

 • csallóközi

  Sokan a megállni tilos és a várakozni tilos tábláknál is lazán leparkolnak.

 • Kosaras

  Kosarasnak üzenem ezen a szinten nem szeretnék kommentelni.

 • kosarasnak

  Te szerencsétlen, közhelyes barom!
  Ha anyádon átmegy egy gyorshahjtó, akkor is visítasz?
  Nem köteklező ám autózni, ha ennyiszer bemértek, akkor te sokszor mehetsz gyorsan…

 • Kosaras

  Az elmult másfél évben 3 büncselekmény elszenvedői voltunk, naná hogy nincsenek tettesek, de 2x lefotóztak de nem iskolánál vagy gyalogátkelőnél, hanem faluvégén elbujva. Azt hiszem követem egy nyugdijas rendőrtiszt ismerősömet, ő már ki sem jön otthonról. Ja és a sok rablás gyilkosság az nincs a költségvetésben.

 • cave

  nagyon helyes, ha mással nem lehet szabálykövetésre bírni egyeseket, fizessenek !

 • Bird

  Szemét ország, szemét banda….. Nyugaton ilyen miért nincs?!

 • Hozzá szóló

  be kell tartani a sebességhatárokat – és akkor semmi baj nem lehet