27 milliót is fizethet egy agancsért

Nem tudni, hogy kire és hogyan céloznak

Elindult a vadászszezon, elkezdődött a szarvasbőgés. Sok területet emiatt le is zártak a megyében, drága hobbi, jó sok pénzt és energiát rá kell szánni. De a vadásztársaságoknak is komoly bevételt jelent.

hirdetés

Ha kedvünk szottyanna kicsit kóborolni a Mecsekben puskával a kezünkben, hazavinni az ebédrevaló vadhúst, esetleg egy agancsot is beszerezni a nappali falára, akkor máris készíthetjük a százezreinket, mert olcsón biztosan nem lehet megúszni egy kiadós, eredményes vadászatot. A vérbeli vadászok szerint az élmény azonban mindent kárpótol.

Kalász Gyula, a Mecsek Vadásztársaság gazdasági felelőse elmondta, az elmúlt idények tapasztalatai alapján körülbelül kétmilliós bevétellel számolnak. Ez kétfelől adódik össze: az elejtett trófeás nagyvadak ára nagyon magasra rúg, ezek elejtése nagyon költséges, rengeteg pénzt jelent. A vendégjegyekből származó bevétel összegénél sem potom pénzekről beszélünk.

bőgőszarvas (2)
Óriási összegeket ér egy ekkora agancs

De senki se higgye azt, hogy a vadásztársaságok fekete katlanként nyelnék a pénzt: rengeteg a kiadás. Az etetés mellett figyelni kell a vadföld minőségére, fizetni kell a hivatásos vadászok bérét.

Bencze Balázs, a vadásztársaság vadászmestere szerint egy vadászat igen költséges tud lenni, de alapvetően rengeteg tényezőtől függ. Százezer forinttól a csillagos egekig rúgnak az árak. Befolyásoló tényező a faj, amire vadászni szeretnénk, az apparátus amit igénylünk – fegyverek, terepjáró, kísérővadász, véreb és így tovább.

Egy-egy vadászat mindössze alapból csak 10-20 euró között mozog. Az extra szolgáltatások erre jönnek rá, végül az elejtett vadak, trófeák után fizetendő összeg. A vadász mindezt utólag fizeti a társaságnak, így a vadászat során végig mérlegelni lehet, mennyit szánunk még a szórakozásra, hogy addig nyújtózkodjunk csak, ameddig a takarónk ér.

Baranyában is,  ahogy az egész országban, a legértékesebb vad a gímszarvas. Egy szarvasbika trófeája 11 kilogramm felett már 8000-9000(!) euróra is rúghat. Az őzbakok és a vaddisznók elejtése már alacsonyabb árkategóriákba tartozik. De természetesen itt is fordítottan arányos a helyzet: minél nehezebb a lelőtt állat, annál könnyebb lesz a pénztárcánk.

Nem olcsó egy ilyen stukker
Egy elhibázott lövés után is fizetni kell

Az extra szolgáltatásokért ugyancsak keményen fizetni kell. Egy vérebes utánkeresés 50 eurót kóstál. Sőt, érdemes jól felszívni magunkat a vadászatra, hiszen a hibás lövésért, a sebzésért szintén mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

A vadászmester szerint a régióban nem sűrűn bukkannak fel külföldi vendégvadászok, Baranya és a Mecsek ilyen szempontból nem igazán vadászparadicsom.  A szezont hónapokra lehet osztani: szarvasszezon, őzszezon, vaddisznószezon. A forgalom is hullámzó. A vadász szerint egyelőre jók a kilátások az idei vadászidényre vonatkozóan!