28 pontos javaslattal készült az ÖPE

A csütörtöki közgyűlésre 28 pontból álló javaslatcsomagot állított össze az Összefogás Pécsért Egyesület. Ezeket kellene szerintük beépíteni a város költségvetésébe. A szervezet egyébként még jobban odavágna a multiknak. 

hirdetés

A törvényi maximumot szeretné ingatlanadóként kivetni az ÖPE a multikra – mondta Kővári János, az egyesület elnöke a szerdai sajtótájékoztatón. Ez ugyan nem sokkal lenne több annál, mint amit a Fidesz javasol, ám Kővári szerint az nem elég, mert ezt is simán ki tudják fizetni.

– Ez nagyjából 20 millió forinttal több bevételt hozna, ami pont annyi, mint amennyit a szociális kiadásokból szeretnének lefaragni – mondta. Az ÖPE megadóztatná a plakáthelyeket is, valamint az albérleteket kiadókra is helyi adót vetnének ki.

Mindezeken felül további 25 pontban foglalták össze azt, hogy milyen elképzeléseik lennének arra, hogy a várost fenntartható, fejlődő pályára állítsák.

Kővári elmondta, a városüzemeltetés költségeit csökkenteni kell, például ösztönözni kell a pécsieket arra, hogy a meglévő ingatlanjaikat fejlesszék, ne pedig dűlőutak mellé építkezzenek. A cégek működési költségét szintén csökkentené, és mivel közel 2 milliárd forintos kintlévősége van a szolgáltatóknak és az önkormányzatnak, a tartozások felhalmozódása ellen az összes önkormányzati lakásba kártyás órát szereltetnének. A buszokra pedig elektronikus jegykezelő rendszert telepítenének, de elektromos buszokkal egymilliárd forintos megtakarítás lenne elérhető szerintük.

Az ÖPE egy helyi vállalkozásokat segítő alapot is létrehozna, amely a piachoz jutásban segítene nekik. Hatékonyabbá tennék a városfejlesztést, valamint az adók behajtását.

Kővári ez utóbbi kapcsán megemlítette azt is, hogy a szocialisták idején elpasszolt Ágoston téri iskola épülete után – melyet egyébként a NAV bérel – közel 240 millió forinttal tartozik egy jól ismert magánbefektető, ahogyan a szintén az MSZP idején eladott Áper laktanya után sem fizetett be több mint 200 millió forintnyi építményadót a Milton.

Hozzátette: a legtöbb ellenzéki párt szeretné folytatni a purparlét, a feloszlatást, a lemondatást és a sértegetést, az ÖPE viszont szeretné a város pénzügyi helyzetét megoldani, ezért is kezdeményezték a városi közgyűlés összehívását, ezért helyeztek el ötletládákat, amelyekbe bedobhatták a pécsiek is a javaslataikat, ezeket is beépítették a saját javaslataik után. Mindezek mellett minden tanácsadói szerződést is felülvizsgálnának.

Vozár Pál alelnök elmondta, szakértői testületet szeretnének létrehozni, hogy a legnagyobb cégek, munkáltatók, civil szervezetek is beleszólhassanak a város fejlődésébe.