30 éve omlott le a berlini fal, még Pécsett is ünnepeltek

A Németországi Szövetségi Köztársaságban 1990 óta október 3-án ünneplik a Német Egység Napját, új formában, más alkalomból, mint azelőtt. Ez egy német nemzeti ünnep, mely ma arra emlékeztet, amikor az egykori NDK szerződésben csatlakozott a Németországi Szövetségi Köztársasághoz. Pécsett – néhány nap késéssel ugyan –, de szintén megemlékeztek az ünnepnapról, sőt a berlini fal leomlásának 30 éves jubileuma kapcsán Magyarország szerepéről is, melyet a határok megnyitásával játszott. 

Október 8-án este hatkor került sor az ünnepségre a pécsi Hotel Palatinusban. Dr. Gerner Zsuzsanna, a Németországi Szövetségi Köztársaság pécsi tiszteletbeli konzulja a budapesti Német Nagykövetségről érkezett követtanácsos, Klaus Streicher mellett Pécs polgármesterét, Páva Zsoltot, és a város alpolgármesterét, Decsi Istvánt, Horvátország pécsi főkonzulját, Drago Hotvatot, valamint a konzulátus hivatali körzetéből, Baranyából, Tolnából, Somogyból és Bács-Kiskun megyéből érkezett polgármestereket, a társadalmi és civil szervezetek, az egyetemek és köznevelési intézmények, vállalatok képviselőit is köszönthette a Bartók teremben.

Gerner Zsuzsanna köszöntötte az összegyűlt vendégeket

Köszöntőjében az est háziasszonya nem csak 2019 számos jubileumi eseményét sorolta fel Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulójától egészen Alexander von Humboldt születésének 250. jubileumáig; de azokat a történelmi eseményeket is felvonultatta, melyek a berlini fal leomlásához, majd később Németország újraegyesítéséhez vezettek. Kiemelte, 1989 kétség kívül a németek és a keleti blokk éve volt, de Magyarország szerepe sem elhanyagolható, hiszen a magyar kormány volt az első, amely felszámolta a nyugat és a kelet államai közötti totális területzárat, mely határon keresztül később németek tízezrei menekülhettek át.

– A berlini fal leomlása az erőszakmentes átalakulások szimbóluma lett. Az 1989-es közép- és kelet-európai rendszerváltozásokat békés forradalmaknak is szokás nevezni, 1989 mérföldkő lett, egy ádáz és kegyetlen évszázad legboldogabb éve, a német történész Fritz Stern szerint – foglalta össze végezetül köszöntőjében a tiszteletbeli konzul, aki mivel október 8-a a horvátok egyik legnagyobb nemzeti ünnepe a Függetlenség Napja, külön köszöntötte Horvátország pécsi főkonzulját is a jeles napon.

Klaus Streicher, a budapesti Német Nagykövetség követtanácsosa

Klaus Streicher, a Budapesti Német Nagykövetség követtanácsosa főként a magyarok szerepét emelte ki beszédében. Úgy fogalmazott, a magyarok hallatlanul bátor dolgot tettek, megnyitották a határt annak ellenére, hogy nem tudhatták, hogyan reagál majd a „nagy keleti testvér”. Elmondta, az, hogy Németország újraegyesült és az európai polgárok a kontinensen belül szabadon utazhatnak bárhová, Magyarországnak és a magyar embereknek köszönhető.

– Ami akkor történt, az ma már kötelesség. Európában ugyan sokan kritizálnak másokat, de ez nem tarthat vissza bennünket attól, hogy továbbra is a békéért, a szabadságért és az egységért tegyünk – tette hozzá.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere is köszöntötte az egybegyűlteket

Páva Zsolt polgármester a csodák évének nevezte 1989-et, többek között a berlini fal leomlása miatt is. Visszaemlékezett rá, hogy 30 éve ő maga is lélegzetvisszafojtva figyelte, mi történik a magyar határon és hogyan omlik össze lépésről lépésre a világrendszer, amiről addig azt gondolták, örökké tart majd.

– Magyarország nagy mértékben vett részt ebben a folyamatban, emiatt a Német Egység Napját a magyarok egy kicsit magukénak is érzik, német barátainkkal együtt mi is ünnepnek tekintjük a történelmi háttér miatt – fogalmazott a polgármester.

Hirdetés