Sztrájkolnak a pedagógusok

Mozgalmas napok előtt állnak a pedagógus-szakszervezetek, miután előbb a PDSZ tart kétórás figyelmeztető sztrájkot április 15-én, majd öt nap múlva, április 20-ra egész napos országos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete által létrehozott sztrájkbizottság. Kérdés, hogy miként “sül el” a szakszervezetek akciója, hiszen a március végén a Tanítanék Mozgalom által levezényelt polgári engedetlenségi akció nem mozgatta meg túlságosan az érintetteket…

Az utolsó pillanatban megszületett a megállapodás a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a kormány között a pénteki kétórás figyelmeztető sztrájk idején megvalósítandó elégséges szolgáltatásról. A PDSZ által reggel nyolc és tíz óra között szervezett sztrájk idejére minden tanuló megkapja a felügyeletet és biztosítanak számukra étkezést is.

Nagy Erzsébet, az érdekképviselet pécsi ügyvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy egyelőre nincsenek pontos adatai arra vonatkozóan, hogy hány iskola és hány dolgozó vesz részt Pécsen a munkabeszüntetés során.

középiskolai felvételi
A gyerekek nem maradnak felügyelet és élelem nélkül

– A március 30-i polgári engedetlenségi akciót csak azok vállalták be, akiket nem riasztott vissza az, hogy nem volt jogszerű; sokan féltek ugyanis a munkajogi következményektől.  A szakszervezeti vezető hozzátette, hogy azért sincs még pontos kimutatásuk, mert vannak olyan munkatársak – délutáni napközis tanárok, kollégiumi nevelőtanárok, éjszakai gyermekfelügyelők -, akik eleve nem tudnak részt venni a sztrájkban, hiszen az csak a kötött munkaidő alatti munkabeszüntetés esetén érvényes.

A kétórás pénteki tanársztrájkot április 20-án, szerdán egész napos pedagógussztrájk követi, amit a másik nagy érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szervez. A munkabeszüntetés mellett a PSZ azt szeretné, ha azon a napon délben öt percre az egész országban “leállna az élet”, azaz öt percig nem lenne kiszolgálás az üzletekben, nem lenne ügyintézés a hivatalokban, s leállna a közlekedés.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés