360 milliós csalással vádolják a famíliát

A Baranya Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat hét vádlottal szemben.

hirdetés

A vádlottak közül hatan egy pécsi család tagjai, akik 2008-ban gazdasági társaságot hoztak létre, amely elsődlegesen vas- és fémhulladék-kereskedelemmel foglalkozott.
Az ügyészség szerint a cég milliárdos nagyságrendű forgalmat bonyolított le, az általuk vásárolt fémhulladékot azonban túlnyomórészt bizonylat nélkül szerezték be. Mivel így a cég költségeit elszámolni nem tudta, ezért a vádlottak elhatározták, hogy fiktív, valótlan tartalmú bizonylatokkal fedik le a vásárlásaikat.

360 millió (3)

Varga-Koritár György megyei főügyész szerint a vádlottak külföldi céget kerestek, így kerültek kapcsolatba egy szlovák állampolgárral, aki egy Szlovákiában bejegyzett gazdasági társaság tagja és képviselője volt.

360 millió (5)

Az ügyész szerint megegyeztek vele, hogy a szlovák cég nevében valótlan tartalmú számlákat állít ki a cégük részére. Így 2010-2011-ben több mint 2 milliárd forint összegű számlát fogadtak be, amellyel összesen 360 millió forint adóhiányt okoztak az állami költségvetésnek. A két gazdasági társaság között ténylegesen semmiféle gazdasági kapcsolat nem volt.

360 millió (4)

A nyomozás során az elkövetőktől összesen 12 millió forint értékben foglaltak le 121 ékszert, 10 millió forint készpénzt, illetve autókat és ingatlant is. Az ügyészség szerint a vádlottak tevékenysége különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének a megállapítására alkalmas, amelynek büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés is lehet.