Akik a legkisebbekért a legtöbbet teszik

Nagyszabású konferenciát rendeztek a Kisgyermek Szociális Intézmények munkatársai a Bölcsődék Napja alkalmából. A kisgyermeknevelők, gondozók mindennapi áldozatos munkája mellett a pécsi bölcsődefejlesztésekről is szó esett. 

hirdetés

Megtelt a Tudásközpont előadóterme a legkisebb gyermekekkel foglalkozó pedagógusokkal, akik azért gyűltek össze, hogy a Bölcsődék Napján értékeljék az eltelt évet. A konferenciát Őri László, Pécs alpolgármestere nyitotta meg.

– Két évvel ezelőtt az elmúlt évtizedek legnagyobb bölcsődei fejlesztési programját hirdettük meg. A munkálatok megkezdődtek, folyamatosan zajlanak, a programban érintett tizenegy intézményből öt teljes körűen megújul. Köszönet illeti mindazokat, akik részt vesznek a munkálatokban és az átszervezések ellenére lelkiismeretesen elvégzik feladataikat –  fejtette ki.

– Fontosak az infrastrukturális fejlesztések – folytatta Őri -, de mint kisgyermekes édesapa, még fontosabbnak tartom, hogy biztosítani tudjuk azokat a feltételeket, amik lehetővé teszik, hogy a kicsiket szeretetteljes, családi légkör vegye körül.

bölcsődék napja3
Őri kifejezte köszönetét, tiszteletét a pedagógusok felé

– Minden dolgozót a köszöneten túl megbecsülés is illet – jelentette ki az alpolgármester -, és ezt anyagi értelemben is ki kell tudni fejeznünk. Ezért a központi bérrendezésen felül az önkormányzat további juttatásként megemelte a dolgozói cafeteria mértékét, és a pedagógus életpálya-modellbe beletartozó dolgozók béren kívüli juttatásait évi negyvenezer forintról ötvenezerre, az életpálya-modellen kívül eső dolgozókét negyvenezerről százezerre növeltük.

Az alpolgármester kitért a nemrég történt Németh László utcai bölcsődében lezajlott, majdnem tragédiával zárult esetre, mikor két dolgozó hősies helytállása, lélekjelenléte és szakmai felkészültsége mentette meg egy gyermek életét.

– Ez az eset is példázza, mennyire fontosak a bölcsődei képzések, akkor is, ha időt és energiát kell áldozni rá – emelte ki.

A Kisgyermek Szociális Intézmények vezetője, Dallosné Kaurek Csilla elmondta, fontos, hogy mindenki érezze az intézményen belül, munkáját megbecsülik, és számít rájuk a közös munka során.

bölcsődék napja1
Kaurek Csilla a felelősségről beszélt, ami a gyermeknevelésben rejlik

A vezető szerint egy bölcsődében nincsenek és nem is lehetnek alá- vagy fölérendelt szerepkörök. Meg kell tanulni megérezni az adok-kapok egyensúlyt, csak így lehet feltétlen szeretettel fordulni a kicsik felé.

– Tudatosítani kell magunkban, hogy néha több időt foglalkozunk a gyermekekkel mint saját szüleik, mindennapjaik részévé válunk a meghatározóbb évek során. Amit tőlünk kapnak, az életük végéig bennük marad és beépül személyiségükbe – mondta.