3D-s lesz az Apolló mozi?

Kényszerű, ám előremutató fejlesztés kezdődik hamarosan Pécs elsőszámú művészmozijában, ha sikerül egy pályázat. Az eddigi analógot felváltja a digitális technika, de a kínálat a régi marad. A rajongók továbbra is nézhetik majd Tarr Bélát.

hirdetés

 

A 2004-ben újranyitott, felújított, modernizált Apolló moziban két terem várja a nézőket. Többnyire különleges, művészeti értéket hordozó, rangos fesztiválokon eredményesen szereplő filmeket vetítenek. Jellegéből fakadóan, köztudottan nem tömegeket mozgósít az Apolló, de célközönsége, a fiatal felnőttek és értelmiségiek rendszeresen látogatják.

A mozi jövőbeni üzemeltetése, fennmaradása ugyanakkor attól függ, hogy tud-e a fejlődéssel lépést tartani. A fenntartó Cirko Film – Másképp Alapítvány az önkormányzat segítségévél most digitális fejlesztésbe kezd.

– A változás létszükséglet: az analóg technológia felett eljárt az idő, a kópiák megszűnnek. A fejlesztésre azért van szükségünk, mert a nálunk vetített filmek jó része is digitálisan érkezik hozzánk – mondja Varga Gabriella.

Az alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a megújulás fokozatos lesz, először a nagyterem gépét cserélik el. A 16,5 milliós fejlesztési pályázatra az emberi erőforrás miniszter artmozikat támogató rendelete alapján van lehetőség. A pályázatot az önkormányzat most adta be, és ha ősszel zöld utat kapnak, megkezdődhet az átállás. Az alapítvány vezetője szerint ezt követően sem kell csalódniuk az Apollóba járóknak.

Ők nem lesznek az Apollóban!

– Az elmúlt négy-öt évben átalakult a közönségünk. Immár nem az egyetemisták, hanem a fiatal felnőttek és a középkorosztály tagjai közül kerülnek ki látogatóink. Hétfői filmklubunk rendszeresen telt házas, és az egyes fesztiváljainkon is tele van a terem – mondja büszkén Varga Gabriella.

A Jean Claude Van Damme alkotásain szocializálódott filmrajongók valószínűleg ezután is elkerülik majd a pécsi artmozit, hasonlóan a torrentező tizenévesekhez, de ez nem is igazán zavarja az üzemeltetőt. Vargáék nem adják fel, azt mondják, mindent megtesznek a moziért. Ígérik: ameddig van a filmművészet iránt érdeklődő néző Pécsett, addig az Apolló is nyitva lesz.