400 ágyas: kész az első ütem

Klinika

hirdetés

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes jelenlétében adták át szerdán Pécsen a 400 ágyas klinika már felújított épületrészét. A Nukleáris Medicina Intézet és Radiológiai Klinika épületrész felújítása a pécsi 400 ágyas klinika teljes rekonstrukcióját, modernizációját célzó, 13 milliárd forintos, uniós és állami finanszírozású Janus Pannonius Program részeként valósult meg.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter az ünnepélyes átadón hangsúlyozta, hogy a beruházással egy olyan hosszú távú fejlesztés jött létre, amely nemcsak a régiónak és az országnak, hanem az egész közép- és kelet-európai térségnek is hasznára válik. Az ilyen és ehhez hasonló beruházások “hozzájárulnak hazánk fejlődéséhez, a gazdasági versenyképesség növeléséhez” – tette hozzá.

Bódis József, a pécsi klinikákat üzemeltető és a fejlesztéseket megvalósító Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora elmondta: a 400 ágyas pécsi klinikai tömb a megépítésekor, több évtizeddel ezelőtt az ország legmodernebbjének számított. Az idő azonban eljárt felette, korszerűtlenné vált. Éppen ezért céloztak meg az egyetem vezetői uniós forrásokat, s éppen ezért dolgozták ki a teljes komplexum fejlesztésének terveit.

Klinika1

Hoppál Péter, pécsi fideszes országgyűlési képviselő arról szólt, a most átadott épületrész és a 400 ágyas klinika még kivitelezés alatt álló egységeinek megújítását minden pécsi várja, hiszen az összes városlakó kötődik a kórházhoz, az abban folyó munkához. Reményét fejezte ki, hogy olyan fejlesztés jön létre, amelynek segítségével évtizedeken át lesz világszínvonalú a pécsi betegellátás.

A most átadott épületrészben működő intézetben elsősorban daganatos betegeket vizsgálnak és gyógyítanak majd – mondta Zámbó Katalin, a Nukleáris Medicina Intézet vezetője. Hozzátette: nagy számban végeznek szív-, tüdő-, pajzsmirigy-, csont-, máj-, vese- és központi idegrendszeri vizsgálatokat, s az intézetben működik egy hibrid készülék is, ezzel egyszerre tudnak izotópos és radiológiai metszetképeket készíteni.

Navracsics Tibor

Battyáni István, a Radiológiai Klinika igazgatója azt emelte ki, hogy a helyiségek sugárvédelme kimagasló, az évente ott megforduló több mint egymillió beteg teljes biztonságban lesz. A diagnosztikai centrum látja el ugyanis teljes Baranya megyét, de egyes speciális vizsgálatok és műtétek tekintetében – egyetemi központként – az egész országra kiterjedő ellátási kötelezettségük van.

A PTE vezetői 2010 szeptemberében jelentették be, hogy fejlesztik az egyetem klinikai központját: a 21. századi betegellátás infrastrukturális feltételeinek megteremtését célzó beruházás költségeinek döntő részét a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program forrásaira benyújtott pályázatok révén nyerték el.
A 2014 végéig tartó, 13 milliárd forintos fejlesztés keretében korszerűsítik a 400 ágyas klinikát, területén a város több pontján működő klinikákat, részlegeket integráló úgynevezett magkórházat, valamint sürgősségi betegellátó osztályt és oktatási központot hoznak létre.

A munkálatok eredményeként a klinikai központ telephelyeinek száma 16-ról négyre csökken, lehetőséget teremtve a magasabb szintű betegellátásra, a betegutak rövidítésére, valamint az intézmények költséghatékony működtetésére.

 • Varjú

  na na, hogy károgok. Kötelező az eübiztosítás fizetése, és hiába vagyok magyar le…ják, hogy igénybe tudom-e venni, én is csak egyszer élek, de nem a majomkodás az erősségem.

 • Medikus

  Magyarok, nem örültök semminek. Az új klinikai tömb 5 részből áll. Az első részt most adták át, tavasszal 3 új részt adnak át. Magyarország egyik legmodernebb klinikai magkórháza jön létre Pécsen, de ti csak a saját politikai és személyes ügyeitekkel vagytok elfoglalva, nem nézve a régiónak szánt értéket.

 • pécsi

  ….gyógyitanak majd…….-ezek szerint még nem fogad betegeket? Akkor miért is adták át?

 • re-jellemző

  Mit kéne hozzászólni? Majd meglátjuk, hogy a kispénzű beteget is ugyan úgy kezelik-e, mint a gazdagot! Ma akartam az orvosommal beszélni, az egyik pécsi klinikán dolgozik. Az ambulancián a “kedves” hölgy olyan ocsmány hangnemben beszélt velem, hogy legszívesebben kirángattam volna a telefonkagylója mögül. Nem sikerült az orvosommal beszélnem. Szerinted ezek után miért kéne azt gondolnom, hogy máshol jobb lesz? Azért mert felújították? Az egészségügy a béka segge alatt van.

  Az ambulancián telefont kezelő nő pedig úgy látom azt hiszi, hogy én miattam van ami van. Pedig nem! Most megfogadtam, hogy ezentúl felveszem a beszélgetést és nem vagyok hajlandó eltűrni az ilyen ocsmány hangnemet.

 • Varjú

  kár, hogy “Jellemző”csak negatív hozzáállásom lehet, mert voltam már rosszindulatú daganatos beteg, sajnos tisztában vagyok vele, hogy a rehabilitációs ellátás csak arra elég, hogy …, sajnos beteg vagyok, de nem hü…

 • Ott vagy te, jellemző..

  békemenetes..jellemző, hogy Hoppál fényezi magát, mikor nem is polgármester vagy alpolgármester. Egyébként jellemző, hogy félig kész objektumokat adnak át többször is, hogy felvonulhasson a fideszes slepp, még párszor lejátsszák ezt, valahányszor átadnak egy osztályt tavasszal..kampány van..

 • szkrepy

  Hajrá-hajrá, csak így tovább 🙂 Amúgy tényleg tipikus, néha örülni is lehetne már, ha jó hírek is vannak.

 • Jellemző

  Ha valami negatív hír lenne a klinikával kapcsolatban, már 10 hozzászólás született volna, tele károgással, jajveszékeléssel és siránkozással.

  Mivel ez egy pozitív hír, senki sem szól hozzá.