Kiderült, mennyivel tartoznak a távhős cégnek

Üzembiztosabb lesz a rendszer az ígéretek szerint

Lezárult a PÉTÁV Pécsi Távfűtő Kft. ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék a 2008 és 2012 között időszakot elemezte. Döbbenetes adatot hoztak nyilvánosságra. 

hirdetés

Az ÁSZ sorra ellenőrzi az önkormányzati tulajdonban lévő közműcégeket, így került sor a pécsi vállalatra is. A PÉTÁV  – az ellenőrzési időszakban – 2008 és 2012 között több mint 30 ezer lakás és mintegy 450 közintézmény részére szolgáltatott fűtést és meleg vizet. A kft.-ben az ellenőrzött időszakban az önkormányzat 51%-os, a Pannon Hőerőmű Zrt. 49%-os tulajdoni hányaddal rendelkezett.

Az ÁSZ közlése szerint PÉTÁV Kft. az ellenőrzött időszakban nyereségesen gazdálkodott, nettó árbevétele a 2008. évi 7228,7 millió Ft-ról a 2012. évben 7637,1 millió Ft-ra emelkedett.

Az ÁSZ szerint a cég pénzügyi gazdálkodásának szabályozottsága a számviteli politika és az értékelési szabályzat hiányosságai kivételével megfelelő volt, vagyongazdálkodási tevékenysége összességében megfelelt a jogszabályi előírásoknak. Az ellenőrök szerint az önkormányzat szabályszerűen felügyelte a céget, viszont 2008 és 2012 között a belső ellenőrzés nem járt a vállalatnál, és a jegyző sem ellenőrizte, hogy a távhőszolgáltató betartja-e az Üzletszabályzatában foglaltakat. A PÉTÁV Kft. az ellenőrzött időszakban a jogszabályi előírásoknak megfelelően viszont rendelkezett mindazokkal a működési engedélyekkel, belső szabályzatokkal, üzleti tervekkel, amelyek a feladat megfelelő ellátásához szükségesek voltak.

A Számvevőszék azt is megállapította, hogy PÉTÁV-nál a vevőtartozások mértéke az ellenőrzött időszakban 793 millióról 1,28 milliárdra emelkedett, bár az üzleti jelentésekben célként jelölték meg az állomány csökkentését, az intézkedések azonban nem vezettek érdemi eredményre.

Vida János ügyvezető éppen a minap tartott sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a cég lakossági kintlévősége 15 százalékkal csökkent a 2013. december végi adatokhoz képest.szerint a cég tevékenysége nem öncélú, a pécsiek 45 százaléka veszi igénybe a szolgáltatásaikat, ezért egyik legfontosabb céljuk, hogy a lakók életkörülményei minél színvonalasabbak legyenek.

A szabályszerű működés támogatása érdekében a Kft. ügyvezetőjének 2, a polgármesternek 1, a jegyzőnek 2 javaslatot tett az ÁSZ.