Hirdetés

A baloldal üdvözli Magyarország elítélését, van, aki szerint kedvez hazánknak, van, aki szerint megbuktathatja a kormányt és van, aki szerint egy bizonyítvány Brüsszel politikájáról. Ezt mondták a magyar egyetemek neveit is meghamisító, zsidóverő magyarokról értekező Sargentini-jelentésről a pécsi politikusok.

Az Európai Parlament bevándorláspárti oldala a lisszaboni szerződést, az unió alapokmányát megszegve szavazta meg a holland baloldali Judith Sargentini  Magyarországot elítélő, hamis vádakkal teletűzdelt jelentését, ami súlyos szankciókat javasol hazánk ellen. Több magyar baloldali politikus is egyetértett ezzel, sokan pedig gombot sem nyomtak. A pécsi vélemények erősen megoszlanak a dologról.

A DK üdvözli a döntést

A Demokratikus Koalíció pécsi képviselője, Kunszt Márta örült a jelentés elfogadásának.

Szerinte remélhetőleg most több ember számára világossá válik, hogy nemcsak a kormányzat álláspontja a mérvadó, hanem más, demokratikus és jogállami eljárások is valósak Európában és belátják, hogy ezek hazánkban csorbulnak.

Kunszt: végre visszatérhet a jogállamiság

– A migráció csak európai szinten kezelhető, Pécsen semmilyen hatása sem lesz a jövő évi választásoknak. Egyébiránt elszomorító, hogy egy ilyen sokszínű városban, ahol ráadásul sok külföldi egyetemista van, az előítéletek egyre többször megfogalmazódnak. Az elzárkózás nem realitás a mai világban – mondta a bevándorlást támogató Demokratikus Koalíció pécsi főpolitikusa.

A Jobbik szerint csibészekből áll az unió

– Nagyon remélem, hogy a Fidesz megbukik a mostani politikájával, hiszen ők maguk idézték elő ezt a helyzetet. Gyorsan hozzá kell tenni azért azt is, hogy a Jobbik nem ért egyet az unió szankcióival, hiszen azok nem egy kormányt, hanem egy nemzetet büntetnek – mondta el lapunknak Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi önkormányzati képviselője.

– Ha azt akarnák elérni, hogy ne legyen korrupció, akkor a kormányt kihagynák a döntéshozatalból, úgy osztanák el az uniós támogatásokat, hogy az országvezetésnek abba ne legyen beleszólása. Persze azt azért tudjuk, hogy az Európai Parlament is csibészekből áll. Mindenesetre remélem, hogy a közvélemény végre felébred ennek hatására – mondta.

A jobbikos Gyimesi szerint egy egész nemzetet büntetnek

Gyimesi szerint Pécsre tragikus hatása lehet ennek a döntésnek, hiszen ismerjük Pécs gazdasági helyzetét, látjuk, hogy ami itt megvalósult, az szinte mind uniós pénzből történt.

– Mindenesetre egy dolog biztos: a Jobbik béruniós kezdeményezése már az Európai Bizottság elé került, komolyan fognak foglalkozni vele. Ha pedig még több jobbikos képviselőnk lesz az Európai Parlamentben, nagyobb erőt tudunk kifejteni, ösztökélni a magyar vállalkozások és a munkahelyteremtés támogatását. Pécsnek pedig ez lenne a legjobb – tette hozzá.

A szocialisták szerint előnyös a jelentés

Gulyás Emil, az MSZP pécsi önkormányzati képviselője szerint hosszú távon jelentős hatása lesz az országra a jelentés elfogadása. Ha nem is önkéntes elhatározásból, hanem kényszerítve, de vissza fog térni a demokráciához – ezért szolgálja ez a dokumentum Magyarország érdekeit.

A dokumentum Gulyás Emil szerint hazánk érdekét szolgálja

– Az, hogy a jövő évi EP-választásokra milyen hatással lesz a Sargentini-jelentés elfogadása, nagyon nehezen kiszámítható. Könnyű a lakosság felé ezt úgy kommunikálni, hogy a jelentés az ország ellen irányul. Ha ezt elhiszik, akár még kedvezhet is a Fidesznek ez az uniós döntés – mondta kissé bonyolultan a pécsi politikus. – Ha viszont megértik az emberek, hogy az elfogadott jelentés nem hátrányt jelent hosszútávon, hanem csak előnyös, akkor elképzelhető, hogy fordulat áll be a belpolitikában.

A szocialista politikus szerint a Sargentini-jelentés nem több, mint egy figyelmeztetés, ami ráadásul nem is egy olyan közegből érkezett, ami ellenséges lenne a Fidesszel, vagy más pártokkal szemben.

Az MSZP-s politikus társa, az MSZP-P-ben helyet foglaló Mellár Tamás napok óta nem reagál megkeresésünkre, ugyanakkor beszédes, hogy az általa létrehozott szervezetben komoly pozíciót tölt be a jelentéshez aktívan hozzájáruló Mérték Médiaelemző Műhely vezetője, Polyák Gábor.

Fidesz: lejárt a migránsbarát politika ideje

Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, a párt pécsi elnöke lapunknak elmondta, az Európai Parlamentben a saját hazájuk polgáraival is szembeforduló, migránspárti politikusok a kommunista koncepciós perekhez hasonló módszerekkel igyekeztek Magyarországot büntetni.

– Saját túlélésüket is próbálják biztosítani, mivel zsákutcába jutott a régi politika és rettegnek a tavaszi európai választásoktól. Mindezt azért, mert jól látható, hogy az elmúlt években teret vesztettek a migránstámogató erők, párhuzamosan pedig megerősödtek azok, akik a nemzeti érdekeket képviselik – nyilatkozta.

Hoppál szerint lejárt a bevándorláspártiak ideje

A politikus szerint Pécs szempontjából szégyen, hogy Tóth Bertalan egykori alpolgármester most az MSZP elnökeként arra utasította az Európai Parlamentben ülő képviselőtársait, hogy szavazzanak saját hazájuk ellen. Ugyanúgy az is, hogy Mellár Tamás, Pécs baloldali országgyűlési képviselője a brüsszeli bürokraták és a kötelező betelepítés pártján áll.

– Pécs és a pécsiek is hosszú távon akkor nyerhetnek, ha az Európai Parlamentben sikerül visszaszorítani a bevándorláspárti politikát és több lehet a nemzeti érdekeket szem előtt tartó képviselő – tette hozzá.

Az LMP-nél zavaros a kép

Az LMP társelnökét és pécsi országgyűlési képviselőjét, Keresztes László Lórántot is kerestük kérdéseinkkel, egyelőre nem értük el.

A zöldpárt esete azért érdekes, mivel Keresztes maga vezetőként nem szavazta volna meg a Sargentini-jelentést – ahogy azt lapunknak el is mondta –, ám EP-képviselőjük, Meszerics Tamás nem is ment be szavazni, vagyis nem teljesítette a pártelnök által kérteket.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét