Az Ormánság lelkét őrzi meg a pécsi fényképész új könyve

A szépség és az elmúlás, a megőrzendő, de sajnos pusztulóban lévő kulturális és nemzeti értékek tája az Ormánság, melyről Mánfai György pécsi fotóművész számos pécsi kutató közreműködésével készített egy hiánypótló, gyönyörű könyvet.

Csütörtök délután, a Néprajzi Múzeumban mutatták be Mánfai György pécsi fotóművész legújabb, Rejtőzködő Kincsek – Ormánság című kötetét. A több mint száz művészeti díjjal jutalmazott Mánfai, aki rendszeresen adományozza műveit az egyetemnek és megannyi pécsi kórháznak elmondta, hogy az Ormánságot bemutató képeiből és megannyi szerző-kutató tanulmányaiból összeállított könyv kitartó, nehéz munka gyümölcse, melynek létrehozásában nagyon sokan segítettek neki, akiknek a könyvbemutatón – számos anekdota felidézése közben – meg is köszönte mindezt, természetesen dedikált ajándék példányokkal.

Mánfai György dedikálja könyve egyik példányát

A könyvbemutatón jelen volt Hoppál Péter országgyűlési képviselő is, aki elmondta, hogy az Ormánság gazdag kulturális örökséget hordoz és őriz, mely nélkül nem lenne teljes a magyarok kulturális önazonosság-tudata.

– Az a szunnyadó álom, amit nem épp jótékony hatással aludt át az Ormánság, amit ráerőltettek külső tényezők az elmúlt évtizedekben, sok olyan fontos információt elfeledtetett a tájegységről, melyeket jó, hogy most ennek a könyvnek a segítségével feltárhatunk. Mánfai György kötetének köszönhetően egy kis darabot magunkkal vihetünk az Ormánság lelkéből – mondta Hoppál Péter.

Hoppál Péter: egy kis darabot magunkkal vihetünk az Ormánság lelkéből

Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató professzor, a kötet egyik szerzője kiemelte, hogy a könyv arról szól, hogy milyen volt és milyennek kellene lennie az Ormánságnak. Mint mondta, az Ormánságból elvándoroltak nélkül kihalt volna az Alföld, ugyanakkor a kötet minden szépsége ellenére is beszél arról, hogy miért fogyatkozhatott meg az Ormánság lakossága.

– Mindenkit érdekelnie kellene, hogy mi történik az Ormánságban és az Ormánsággal. Ha egy ilyen könyv valakinek a kezébe kerül, az többször is meggondolja, hogy elmegy-e Angliába több pénzért dolgozni. Ez a könyv arról is szól, azt mutatja be képekkel, hogy milyen volt az a közösség, aminek tagjai között nagy volt a szeretet, a családi összetartozás-tudat. Nem csak kulturális értékeket hoztak létre itt, hanem a legértékesebbet, a magyar fiatalt – mondta a professzor.

Andrásfalvy Bertalan: a könyv szól arról is, hogy miért fogyatkozik az ormánságiak száma

Kovács János nyugalmazott esperes, a kötet szerzője, aki 48 évet szolgált az Ormánság legszegényebb, legfogyatkozóbb részén hangsúlyozta, hogy sokan azért hagyhatták el a tájegységet, mert valami többre, biztos megélhetésre vágytak. Mint fogalmazott, sok kertvárosi református is az Ormánságból költözött Pécsre.

Egy kép a könyvből

Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója elmondta, hogy nagyon kevés hasonlóan szép és tartalmas könyv létezik az Ormánságról, mint Mánfai Györggyé.

– A szépség és az elmúlás kettős érzése ragad meg, ha az Ormánságra gondolok. A könyv ugyanakkor arról szól, hogy az Ormánság értékeit meg lehet és meg is kell őrizni. Ezeket a kulturális emlékeket nekünk a pusztulás és a hanyatlás után újra fel kell támasztani, meg kell szülni, és a feltámasztott örökségeket követve kell elindítani egy újabb nemzedéket – mondta a múzeumigazgató.

Hirdetés