5 ezer forint pótdíjat kell fizetnie a maszk nélkül buszozóknak Pécsen

Október 22-től a pécsi járatokon 5000 forint pótdíjat kell fizetnie annak az utasnak, aki maszk nélkül utazik, vagy a maszkot nem a kormányrendeletben meghatározott módon viseli. Ha a pótdíjfizetés nem a helyszínen történik, az összeg 7500 forintra vagy 10 ezer forintra is emelkedhet – tájékoztatta lapunkat a Tüke Busz Zrt.

A hatodik életévét be nem töltött gyerekek kivételével mindenkinek kötelező a buszokon orvosi vagy munkavédelmi, textil vagy bármilyen anyagból készült maszkot viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje  olvasható a Tüke Busz közleményében.

A kormányrendelet értelmében a Tüke Busz Zrt. buszvezetői, ellenőrei, alkalmazottjai szeptember 21-étől bármikor ellenőrizhetik a maszk viselését a pécsi járatokon. Azt az utast, aki a felszólítás ellenére sem viseli megfelelően a maszkot, leszállíthatják, illetve közérdekű üzem működésének megzavarása szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt ellene rendőri intézkedést kérhet a sofőr.

A pótdíjak kiszabásáról szeptember 22-i ülésén döntött egyébként a pécsi közgyűlés a maszkok viselésével kapcsolatban, cikkünk itt olvasható.

Október 22-től tehát a pécsi közösségi közlekedés járatain 5000 forint pótdíjat kell fizetnie annak az utasnak, aki maszk nélkül utazik, vagy a maszkot nem a rendeletben meghatározott módon viseli. Amennyiben az 5000 forint pótdíjat nem a helyszínen fizeti meg:

  • 18. életévét betöltött személy esetén 7500 forintra, 15 napon túli fizetés esetén 10 ezer forintra emelkedik.
  • 18. életévét be nem töltött személy esetén 15 napon túli fizetésnél 10 ezer forintra emelkedik.

Hirdetés