Atom a szomszédban?

Irány a mélység!

Év eleje óta gőzerővel dolgoznak a Pécs melletti Bodán. Azt vizsgálják, hogy biztonságosan lehet-e tárolni a területen a nagy radioaktivitású hulladékot. Ha igen, akkor 2060-ban lehet ott egy lerakó.

hirdetés
Ilyen lesz a világ 800 méterrel Boda alatt?
Ilyen lesz a világ 800 méterrel Boda alatt?

– A térségben az ezredforduló óta folynak arra vonatkozó kutatások, hogy alkalmas-e a bodai agyagkő egy nagy mélységben kialakítandó radioaktívhulladék-tároló befogadására – mondta lapunknak Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK Kft.) ügyvezető igazgatója.

A leendő tároló helyének kiválasztása egy több évtizedig tartó folyamat – magyarázza a szakember.

Megnézik, valóban nemzetközi tekintetben is kimagaslóan biztonságos-e a szerkezete
Megnézik, valóban nemzetközi tekintetben is kimagaslóan biztonságos-e a szerkezete

Ha alkalmas a földszerkezet, egy felszín alatti kutatólaboratóriumban kell megvizsgálni a képződmény különleges jellemzőit, továbbá a majdani tároló kialakításának, üzemeltetésének és lezárásának módszerét.

Kereki elmondta, év eleje óta egy nagyjából 9-szer 10 kilométeres területen végzik a földtani kutatást; a felszín alatt 500–800 méteres mélységig fúrnak le. Ebben az évben másfél milliárd forintot költhetnek el minderre.

[box title=”Fél évszázad múlva használnák csak” box_color=”#439938″]

A tárolónak 2060-tól kell készen állnia a hulladékok fogadására, addig a paksi atomerőmű szomszédságában pihentetik a veszélyesebb hulladékot egy speciális kialakítású felszíni átmeneti tárolóban. Nagy aktivitású hulladékok csak az erőmű bezárását és leszerelését követően keletkeznek majd.[/box]