55 fejlesztési tervvel dobogós Pécs!

Jöhet az új pécsi vásárcsarnok
A pécsi vásárcsarnok csak egy az 55 pályázatból

Az országban a második legtöbbet pályázó város lett Pécs. Ez azt jelenti, hogy csak ebben az évben 55 pályázatot nyújtott be az önkormányzat, ami több mint 20 milliárd forintot hoz a megyeszékhelyre.

hirdetés

A rendszerváltás óta nem érkezett a városba ekkora összeg ennyire szerteágazó területekre, mint most. Terület- és településfejlesztésre eddig 55 tervet készített elő a városvezetés, aminek nagy részét már el is fogadták. Így több mint 20 milliárd 818 millió forintból Pécs már 7 milliárdot elhozott, de folyamatosan érkeznek az előlegek és íródnak a támogatási szerződések.

– A pályázatok 55 különböző területre koncentrálnak, szinte az egész várost lefedve. Ilyen még nem volt Pécsen – mondta lapunknak Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A városvezető hangsúlyozta: a pénzt a pécsiek akaratának megfelelően használják fel, hiszen többek között a Pécs2020 Konzultáción, a Kertváros-, az Uránváros-, a Zöld- és a Kerékpáros Konzultáción is várták a pécsiek véleményeit.

Tüskésrét: négy belvárosnyi területen lehet majd szórakozni
Tüskésrét: négy belvárosnyi területen lehet majd szórakozni

A részletekről szólva a városvezető kitért rá: a legtöbb pályázati projektről korábban már voltak elképzelések, ezek most meg is valósulnak. Ide sorolható például a pécsi vásárcsarnok új épülete, ami 2,5 milliárdból épülhet meg vagy a pécsi óvodák és bölcsődék felújítása, amire szintén 2,5 milliárdot szán a város. A legújabban aláírt támogatási szerződés a Misinatető teljes megújításáról szól, eszerint a város félmilliárd forintot költene az évtizedek óta elhanyagolt területre. De ebbe a körbe tartozik a pécsiek közkedvelt szabadidőparkjának, a Tüskésrétnek a bővítése is.

– Ez csak egy kis szelete annak, amit az 55 elkészült és már benyújtott pályázat takar, hiszen napi szinten tíz kolléga foglalkozik folyamatosan az újabb és újabb projekteken – mondta Páva Zsolt.

A fejlesztések célja, hogy Pécs még élhetőbb város legyen, a legfőbb a gazdaságélénkítés és munkahelyteremtés, illetve az egészségesebb és élhetőbb környezet megteremtése.
Pécs második helyen
A statisztika az adott megyében lévő megyei jogú városok projektjeinek összességét mutatja, összesen 23 ilyen város van. Baranyában csak Pécs, ahogyan Hajdú-Biharban is csak Debrecen
Pécs 2020-ig összesen 30 milliárd forintot tud lehívni a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretei között. Az első változások, azaz az építkezések jövő év tavaszától kezdődnek. Ezek a beruházások pedig komolyan érezhető változást hoznak majd a város életében.