Mellár Tamás a PTE modellváltásáról: “Minden erőmmel azon leszek, hogy ne valósuljon meg”

“Tiltakozom ez ellen a durva beavatkozás ellen, és minden erőmmel azon leszek, hogy ne valósuljon meg a tervbe vett átalakítás” – írja Mellár Tamás országgyűlési képviselő abban a kedden közzétett nyilatkozatában, amelyben a Pécsi Tudományegyetem alapítványi fenntartásba kerülése ellen emel szót.

hirdetés
Uránia Mozi

Nemrég írtuk meg, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium készített egy olyan prezentációs dokumentumot, amiben a Pécsi Tudományegyetemet azokhoz az modellváltó egyetemekhez sorolják, amelyek esetében már az év első felében szeretnék elérni, hogy alapítványi fenntartásba kerüljenek. A “Modellváltás 2021 tavaszán” című prezentációt már elküldték a PTE dékánjainak és a kari tanácsoknak is. A szenátusi testület csütörtökön tartandó – online is közvetített – ülésén dönt arról, hogy támogatják-e azt, hogy a pécsi egyetem alapítványi fenntartású legyen.

A modellváltás kapcsán Mellár Tamás, a Párbeszéd pécsi országgyűlési képviselője és a Mindenki Pécsért Egyesület elnöke a Facebook-oldalán közölt egy nyilatkozatot, amelyben hangsúlyozza, hogy “a tervezett átalakítás durva támadás az egyetemi autonómia ellen”, valamint kiemeli, hogy a modellváltás

“minden hatalmat annak a kuratóriumnak a kezébe ad, amelynek tagjait Orbán minisztere nevezi ki, örök időkre”.

Mint írja, “minden erejével azon lesz”, hogy az átalakítás ne jöhessen létre, nyilatkozatában pedig arra kéri a szenátust, hogy ne szavazzák meg a modellváltást.

Mellár Tamás nyilatkozata:

“Nyilatkozat a PTE modellváltásának ügyében

Az Orbán-kormány – kihasználva a vírusjárvány okozta rendkívüli állapotot – rohamtempóban akarja megvalósítani az állami egyetemek modellváltását, alapítványi formába való átalakítását. A tervezett átalakítás durva támadás az egyetemi autonómia ellen, megfosztva az egyetemi oktatókat és hallgatókat az alapvető jogaiktól, és minden hatalmat annak a kuratóriumnak a kezébe ad, amelynek tagjait Orbán minisztere nevezi ki, örök időkre.

Tiltakozom ez ellen a durva beavatkozás ellen, és minden erőmmel azon leszek, hogy ne valósuljon meg a tervbe vett átalakítás. A Pécsi Tudományegyetem szenátusát pedig arra kérem, hogy ne szavazza meg a modellváltást. Tudom, hogy ez nem fogja megakadályozni Orbánékat abban, hogy egyetemromboló alantas tervüket megvalósítsák, de ellenállásukkal életben tarthatják azt a reményt, hogy a demokrácia ügye nem veszett el örökre, az egyetemi polgárság nem hódol be az autokratikus hatalomnak.

Dr. Mellár Tamás országgyűlési képviselő,
a PTE Közgazdasági Karának volt diákja és oktatója”