600 millióból újult meg a régi Kertváros

Vigyáztak a környék fáira

Az év legkomolyabb felújítási folyamata zárult le régi Kertvárosban, ahol a Honvéd tér környékén lévő több mint egy tucat utca és járda kapott új burkolatot, valamint kicseréltek 10 kilométernyi ivóvíz- és szennyvízvezetéket is. Ha pedig ez nem lenne elég, a felújítás zárásaként fákat is ültettek a városrészben.

hirdetés

Összesen több mint 600 millió forintból szépült és újult meg a régi Kertváros. A Honvéd tér környékén 11 kátyús, foltozott utca kapott új burkolatot, 4 utca pedig teljes felújításon esett át. A Biokom Nkft. által végzett munkálatok okát pedig az adta, hogy a környéken 10 kilométernyi ivó- és szennyvízvezetéket cserélt ki a Tettye Forrásház Zrt., amire már nagy szüksége volt a városrészben élőknek.

Kövesi Mária, a városrész önkormányzati képviselője a Honvéd téren pénteken tartott sajtótájékoztatón elmondta, a tavasszal kezdődött munkálatok miatt az itt élők számára nem volt egyszerű a közlekedés, a most befejeződött felújításnak köszönhetően viszont az elkövetkező 50 évben biztos, hogy nem kell majd az utakon és a vezetékeken javítani.

Vigyáztak a környék fáira
Vigyáztak a környék fáira

Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő az eseményen kifejtette, a víz- és szennyvízvezetékek cseréje egyértelművé teszi, hogy Pécs jól döntött, amikor visszaszerezte a vízszolgáltatást a francia többségi tulajdonból, hiszen ilyen léptékű korszerűsítési munkákat a korábbi szolgáltató nem hajtott végre a városrészben.

– A Tettye Forrásház Zrt. idén, a régi Kertvárosban végrehajtott fejlesztésein túl további 770 millió forint értékű felújítást hajtott végre, minden városrészben folytak megújító munkák. Az elmúlt években a szolgáltató pedig összesen 4 és fél milliárd forintot fordított a pécsi és Pécs-környéki települések vízvezetékeinek felújítására. A rekonstrukciók célja pedig soha nem volt, és nem is lehet más, mint az, hogy a pécsieket szolgálják, az ő életüket segítsék – mondta.

Egy kivágott fa helyére három újat ültetett Csizi Péter
Egy kivágott fa helyett három újat ültettek

Csizi Péter elmondta, a két városi szolgáltató közös munkája során kiemelt szempont volt a környék zöldfelületeinek védelme. Az utcákban álló fák kivágását – amennyire csak lehetett – megpróbálták elkerülni, ezért például egyes esetekben a vezetékek nyomvonalát is megváltoztatták. A felújítások során azonban egy engedély nélkül, rossz helyre ültetett fát mégis ki kellett vágni, amelyet azonban három másik piros virágú vadgesztenyefával pótoltak a Honvéd téri játszótér körül – mondta az országgyűlési képviselő.

Ez az öreg juhar menekült meg
Ez az öreg juhar menekült meg

A régi Kertváros fáinak megóvását jól bizonyítja az, hogy a Gárdonyi Géza és a Bólyai Farkas utca sarkán álló öreg ezüst juhar fát is megvédtek a munkák során. A fa szerteágazó, hosszú gyökerei tönkretették a mellette futó járdát, mégsem vágták azt ki, az új járda inkább elkerüli az öreg fát.

10 kilométernyi új vezetéket fektetett le a Tettye Forrásház Zrt.
10 kilométernyi új vezetéket fektetett le a Tettye Forrásház Zrt.

A régi Kertvárosban lezajló fejlesztéseket teljes egészében városi forrásból, több mint 550 millió forint értékben hajtotta végre a Tettye Forrásház. A Biokom az utak felújításához 70 millió forint értékű munkával járult hozzá. Ma már csak néhány utcában zajlanak a befejező munkálatok, így a projekt a végéhez ért.