Milliók a közalkalmazottaknak

Érdemes jól utánajárni a dolgoknak, mielőtt váltunk

Várhatóan 65 millió forintot költ a pécsi önkormányzat arra, hogy 2010-ig visszamenőleg kifizesse a közalkalmazottak bankszámla kompenzációját. Vagyis azt a pénzt, amibe az ATM-ekből kivett pénzfelvétel művelete kerül. Közel kétezer dolgozó kap most átlagosan 24 ezer forintot fejenként.

hirdetés

ATM

A pénzügyi bizottság elé került előterjesztés szerint a jogszabályok előírják, hogy nem okozhat többletköltséget a közalkalmazottaknak az, hogy bérüket bankszámlára utalják. Azaz, fizetni kell nekik azt a pénzt is, amibe a pénzfelvétel kerül. Ez a kompenzáció. Ezt korábban egy bírósági ítélet is megerősítette. Ezt a “költségtérítést” 2010-ig 8000 forintnyi ajándékutalvánnyal teljesítették, 2010-ben pedig beépítették a cafeteria rendszerbe, de az ezt követő években ez elmaradt.

A Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere által jegyzet dokumentum szerint  “a város 2009 előtti vezetésének felelőtlen költségvetési politikája miatt” 2011-től a cafeteria-juttások ellehetetlenültek. Az önkormányzat ezért várhatóan 65 millió forintot elkülönít erre a célra. Ebből a pénzből 2010-ig visszamenőleg évi 8000 forintot biztosítanak a közalkalmazottaknak. A kifizetésben a szociális területen, a családsegítőnél, Pécsi Horvát Színháznál, a Janus Pannonius Múzeumnál, a Csorba Győző Könyvtárnál és az Elszámolóháznál dolgozók, valamint óvodai, bölcsődei alkalmazottak érintettek. Tehát közel kétezer közalkalmazott kaphat 32 ezer forintot még idén tavasszal.

Akad azonban egy probléma is, az önkormányzat illetékesség hiányában nem tud fizetni az időközben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz átkerült tanároknak.

A Pedagógusok Szakszervezetének pécsi titkára, Fekete Mária elmondta, annak örülnek, hogy a dolgozók egy része megkapja a pénzt, de a tanárok érdekében tovább harcolnak. Az ügyben már megkeresték a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, hogy egyeztessenek a kérdésről és már várják a jogászuk válaszát is. Mint mondta, ha kell, akkor bírósági úton próbálnak érvényt szerezni a követelésüknek.

A másik, kisebbik létszámmal bíró érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője, Nagy Erzsébet is hasonlóképpen nyilatkozott, ők is készek a peres eljárások elindítására, ugyanakkor szerinte az említett juttatás összegszerűsége is vitatható.

Természetesen kerestük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot pécsi tankerületét is, de megkeresésünkre nem reagáltak.