800 hektárnyi szőlő Pécsen

A legnagyobb szőlész-borász szakemberek látogattak el a városba arra a szakmai konferenciára, melyet „A szőlőművelés évszázadai a Villány-siklósi és a Pécsi borvidéken” címmel tartottak a Palatinus szállóban. A konferenciát Őri László, Pécs alpolgármestere nyitotta meg, aki a pécsi borvidék jelentőségére hívta fel a figyelmet.

hirdetés

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára által szervezett szakmai konferencia megnyitóján mintegy ötven szakember vett részt – egyetemi docensek, tanárok, levéltárosok, muzeológusok, kutatók.

Őri László köszöntőjében elmondta, ugyan a régióban elsősorban Siklós és Villány emelkedik ki szőlészeti-borászati szempontból, mint a Dél-Dunántúl legnagyobb borvidékei, de fontos, hogy mi, pécsiek, tisztában legyünk azzal, hogy létezik egy külön, önálló pécsi borvidék is.

A város több ezer éves történelmét végigkísérte a bor kultúrája, akkor is, ha a tőlünk délebbre fekvő területek nagyobb hírnévre tettek szert.

Pécs mintegy nyolcszáz hektáros termőterülettel rendelkezik – mondta az alpolgármester –, amelyre büszkének kell lennünk.

őri borász konferencia
Pécs történelmét végigkísérte a bortermelés kultúrája – mondta Őri

Mikor pár éve az országgyűlés elfogadta a nemzeti értékek, hungarikumok védelméről szóló jogszabályt, amely lehetőséget ad arra, hogy minden település felállíthassa a helyi értéktárat, minden megye a megyei értéktárat. Ezek közül azok, amelyek jelentőségüknél fogva túlmutatnak településen és régión, azok a hungarikumok.

Elmondta, mikor megalakult a helyi értéktár bizottság, a pécsi borvidék és jellegzetes szőlőfajtája, a cirfandli rögtön előtérbe került a gyűjtés során. Ez a kis mennyiségben termelt, de annál népszerűbb fajta egyelőre még nem került be a helyi értékek közé, de a közeljövőben remélhetőleg sok kerül rá. Az önálló termelési kultúrával rendelkező pécsi borvidéknek ugyanis egyértelműen helyet kell biztosítani értékeink között.

– A konferencia remek alkalom arra, hogy áttekintsük azokat az értékeket, melyek a szőlő- és bortermelés kultúrája ránk hagyományozott – mondta Őri, egyúttal jó szakmai, tudományos tanácskozást kívánt a megjelent előadóknak, hozzáértőknek.