85 éve adnak reményt és jövőt a rászorulóknak

Immáron 85 éve alakult meg a hazai Katolikus Karitász. Pécsen ezen a napon azokra emlékeztek, akik a feltétel nélküli szeretetet gyakorolva segítenek bajba jutott, rászoruló embertársaikon. A jubileumon a pécsi karitász jövőjéről is szó volt, Soltész Miklós államtitkár pedig bejelentett egy több mint 4 milliárdos pályázatot, amellyel a segélyszervezetek munkáját kívánja segíteni a kormány .

hirdetés

A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász október 14-én tartotta az Irgalmas Szeretet Ünnepét abból az alkalomból, hogy 85 éve alakult meg és 25 éve alakult újjá Magyarországon a karitász. A kettős jubileum alkalmából a Pécsi Püspökség Magtár Látogatóközpontjában tartottak ünnepséget.

Őri: keresztényi kötelességünk segíteni
Őri: keresztényi kötelességünk segíteni

Őri László, Pécs alpolgármestere beszédében elmondta, hogy a mai modern, változó világban a karitász tölti be a cselekvő szeretet szerepét, hiszen a rászorulóknak, a szegényeknek és a hátrányos helyzetűeknek nem csupán a szükséges javakat, hanem a gondoskodás érzését is megadják. Ezt a szellemiséget és küldetéstudatot azonban minden embernek meg kellene tanulnia, át kellene vennie a segélyszervezettől – folytatta –, hiszen az emberek ebben a világban egymásra, egymás segítségére vannak utalva. Azért pedig, hogy a pécsi-baranyai karitász a jövőben is hatékonyan tudja végezni önzetlen munkáját, a városvezetés – ahogy korábban is – kiemelten fogja támogatni a szervezetet – mondta Őri.

Écsy: érdek nélkül kell szolgálni
Écsy: érdek nélkül kell szolgálni

Écsy Gábor, az Országos Karitász igazgatója kiemelte, hogy az Irgalmas Szeretet Ünnepén azokra emlékezünk, akik az érdek nélküli szeretetet gyakorolják embertársaikon segítve.

Soltész: az egyház és az állam összefogása elegendhetetlen
Soltész: az egyház és az állam összefogása elengedhetetlen

Soltész Miklós államtitkár az ünnepélyen tartott előadásában kifejtette, hogy míg 2010 előtt, a szocialista kabinet az ország karitatív szervezetei között kialakított hasznos kapcsolatokat szétverte, addig a jelenlegi kormány azokat újraépítette, és szervezetté tette. Ennek eredményét lehetett már tapasztalni a 2010-es árvizek és a vörösiszap-ömlés során is – tette hozzá.

A karitász és a segélyszervezetek munkájának hatékonysága pedig az állam és az egyház összefogása nélkül nem jöhetett volna létre – hangsúlyozta. Az egyházi szervezetek érdek nélküli erőfeszítése ugyanis – folytatta – a hazai és határon túli karitatív egyesületekkel együttműködő állam jó szándékát megsokszorozzák. Ahhoz pedig, hogy tovább javítsák és segítsék a karitász és a hasonló szervezetek munkáját, a kormány egy több mint 4 milliárd forintos országos pályázatot fog kiírni a közeljövőben a területi képviseletek eszköz- és épületfejlesztésének céljából.

Udvardy: tovább erősödik a helyi karitász
Udvardy: tovább erősödik a helyi karitász

Udvardy György megyéspüspök jövőbeni célkitűzéseiket összefoglaló előadásában hangsúlyozta, hogy az egyházmegye a legrosszabb, legszegényebb területek megsegítésére sokkal nagyobb hangsúlyt fog fektetni, a központi plébániákon pedig kivétel nélkül karitász csoportokat alakítanak ki.

Céljuk továbbá, hogy a karitász-kirendeltségek számának növelése mellett azok koordinálásán is javítsanak. Együttműködéseiket szorosabbra fűzik más segélyszervezetekkel és az ország karitász központjaival, önkénteseik számára pedig képzéseket szerveznek. További céljuk, hogy a pécsi kisdiákok és az egyetemisták is minél többet tudjanak meg a karitász munkájáról, hogy érezzenek rá arra, hogy reményt és jövőt adni a rászorulóknak igazi érték.