8,5 milliós csekkel “kínálják meg” a távhőcéget

Napi pár száz forint a meleg...

Több mint 8,5 millió forint kötbér megfizetésére kötelezte a megyei kormányhivatal az egyik baranyai távhőszolgáltatót. Az volt a baj, hogy a cég nem tartotta be a számlázási szabályokat. Emiatt megtévesztett fogyasztónként 10 ezer forintot kell fizetnie a vállalatnak. A Pétávnál nem találtak szabálytalanságot.

hirdetés

Mint ismert, a rezsicsökkentés bevezetésekor kötelezték a szolgáltatókat arra, hogy a kibocsátott számláikon jól láthatóan, színes mezőben kiemelve tájékoztatniuk kell a fogyasztót a számlázási időszakban és a rezsicsökkentés kezdete óta keletkezett megtakarításáról. Ennek megtörténtét a szolgáltatóknak minden hónapban a kormányhivatal illetékes szakigazgatási szerve felé is igazolnia kell.

A baranyai kormányhivatal rendelkezik hatósági jogkörrel a vizsgálatok lefolytatására. Így ellenőrizhetik a számlázást és elszámolást, a számlakép megfelelőségét, a szolgáltatás kikapcsolásának, korlátozásának jogszerűségét, az üzletszabályzatokat, az ügyfélszolgálatok működését, valamint a mérőcserék megtörténtét. – Vizsgálhatjuk a rezsicsökkentésnek a számlákban való megjelenését, a korábban kibocsátott jogsértő számlák korrekcióját, a szolgáltató tájékoztatási kötelezettségének megtörténtét és kötbérfizetési kötelezettséget írhatunk elő a jogsértő vállalkozásoknak – közölte lapunkkal Hargitai János, kormánymegbízott.

Folyamatos lesz a vizsgálat Hargitai szerint

A megyében ennek fényében mind a hat távhőszolgáltatót vizsgálták. Öt esetben jogsértés nem történt, egy szolgáltató esetében viszont 866 fogyasztót érintően kötbérfizetési kötelezettséget írt elő a kormányhivatal, amely fogyasztónként 10 ezer forintos jóváírást jelent – közölte Hargitai.

Vida János, a pécsi távhőszolgáltató ügyvezetője azt mondta lapunknak, náluk mindent rendben talált a hivatal, így az egyik baranyai kisvárosban működő vállalat lehet a vétkes.

  • Hotter

    Lacipapa te egy kórterembe kéne legyél a hibbant néróval!!

  • Re: Lacipapa

    Nyomjad csak a baromságot! Bár ez a cikk arról szól, hogy ennyi pénzzel BÜNTETTÉK MEG a szolgáltatót, amiért nem volt érzékelhető a rezsicsökkentés, és több volt a számla.

  • Lacipapa

    Ennyit a nagy rezsiát****ásról!