900 milliót költenek a pécsi gettókra

A tervek szerint több százmillió forintot költenének pécsi leszakadó térségek rendbetételére. Györgytelepen tavasszal segítenek az ott élőknek, aztán Pécsbánya és Vasas következhet.

hirdetés

Györgytelepen az idén indult program keretében 150 millió forintos pályázati forrásból segít az egykori bányászkolónián élőknek a város. Az itt élők nagy része munkanélküli, többeknek tüzelőre sem telik. A cél azonban az, hogy képzést, majd pedig munkalehetőséget adjanak az itt élőknek, segítsenek az életvitelükben.

Moór Eszter közölte: a programban már felújították az egykori mozi épületét, amit közösségi térként szeretnének majd használni, de már elkezdődött a kőművesek képzése is. Emellett rendbetették a lakókörnyezetet is.

A politikus szerint a legtöbben örültek a lehetőségnek, várják már a lakásrehabilitációs programelemet is. Megjegyezte azt is, bizony akad olyan, aki elutasította a programot.

Ám nem csupán itt, hanem másutt is dolgoznak majd a szegregáció, a leszakadó rétegek felemelésén. A Györgytelep melletti Hősök tere környékén lévő házakat is megújíthatják.

– Addig szinte lehetetlen előrelépést elérni, amíg az ottani épített környezet nem újul meg, hiszen rendkívül szörnyű állapotban van, ami predesztinálja az itt élőket. A szociális programok mellett ezért fontos a városrehabilitációs munka – mondta Moór Eszter.

Az elképzelések szerint nagyjából 200-300 millió forintot áldoznának erre a területre pályázati forrásból, s szintén ugyanennyit Vasas és Pécsbánya elmaradott részeire. Összesen 900 milliót költenének el, amennyiben sikeres lesz a tender.

 • Mike

  Emlékszik még az István-aknai projektre valaki ? Azt is Moor Eszter kordinálta, és mekkora siker lett…..

 • Farkangyal

  Dózer, majd a természetes szelekció a megoldás.

  Mégis mit gondol kedves Eszterke? Lehet valakit vagy valakiket egy életen át pénzelni, van ennek bármi értelme?
  Őn se tudja garantálni a folyamatosan ellátást és a közteher sem bírja.
  A politikai akción kívül mi értelme ennek…tényleg érdekel!

  Láttunk már példát többet ilyesmire, a páciensek nem változnak csak a projektek!
  Nem tud velük mit kezdeni, a teljes vagyonomat felmerném tenni, hogy pár év múlva más politikai akció miatt ugyan ilyen 2megoldások” fognak születni.

 • azta

  Az a kutya már járni sem tud, mert előle is ellopjátok a kaját!

 • Sztojka esmeralda

  Rátok uszitom a harci kutyát a képről ha igy kommentegettek.

 • vazze

  Az a roma ember is Györgytelepi, akit “sztároltak” anno a 14 kölke nevelése miatt! Érdekelne, hogy mikor neveli a gyerekeit, ha egész nap a Vásárcsarnok és környékén lehet megtalálni a járókeretes mindenhova odahugyáló nőjével együtt!!!!!!!!!!! Nem ezekre kell a pénzt költeni, hanem értelmesebb, okosabb dolgokra. Tudom, pályázaton nyerték….

 • Kurtág

  Tartós munkalehetőség és képzés nélkül fabatkát sem érnek a felújítások. Márpedig Pécsről és egész Baranyából menekül a tőke, növekszik a munkanélküliség, újratermelődik a gettó. Ezek a rehabilitációs okosságok átfogó gazdasági fejlesztések nélkül olyanok, mint a segélyszállítmány etiópoknak: csak meghosszabbítja a nyomort és a szenvedést.

 • kíváncsi

  vagyok, hogy miért nevezik politikusnak az önkormányzati képviselőket? Láttam egy közgyűlést, politikusnak nevezte magát az egyik “tanácstag”. Ő még emlékszik , hogy mi is volt ez… Hát nekem politikus ne üljön ott! Ha szakember nincs, politikusra nincs szükség, tessék már tudomásul venni.
  Politikusokká lett akárkik miatt tartunk ott, hogy a második világháborúnál is komolyabb legyengült állapotban vagyunk.
  Ha érdekel valakit, olvasgassa a neten az idevágó komoly cikkeket, tanulmányokat.

 • azta

  Ez hányadik megmentő csomag? 10 év alatt vajon hány milla folyt így el? A dózer olcsóbb lenne!