A Zsolnay is összeköti a Délvidéket Péccsel!

Idén először érkeztek határon túlról diákok Pécsre, akik a Kosztolányi Dezső Céltársulás segítségével ismerkedhettek meg a város nevezetességeivel. A pécsi egyetemisták által 2015-ben létrehozott kezdeményezés célja, hogy összetartsa és ösztönözze a fiatalokat a történelmi Dél-Magyarország régióiban.

hirdetés
Uránia Mozi

Volt olyan, aki már járt Magyarországon, de a legtöbben Pécset csak most látták először.

– Pécs múltjáról nagyon sokat tanulhattunk, például régi fosszíliákat is láttunk, és érdekes előadásokat is hallgathattunk – mondta Szalai Patrícia, aki először látja Pécset.

A palicsi általános iskolából negyven gyermek érkezett. A diákok és tanáraik Pécs nevezetességeit nézték meg.

Kovács Béla szülőházát is megnézték, megkoszorúzták a diákok

– Érdekes volt látni, hogy mi minden köt össze bennünket, hiszen Szabadka és Palics közterein, épületein is fellelhető egy-egy Zsolnay, és most már azt is tudjuk, hogy hogyan készítik – meséli Arnold Ildikó, a Miroslav Antić Általános Iskola tanára, aki a gyerekekkel a Zsolnay-negyedben is járt.

A diákok a pécsi Kovács Béla szülőházát is meglátogatták, ahol a kommunizmus áldozataira emlékeztek.

– A pécsi kalandozások keretében minden évben több csoportot is elhozunk Pécsre. Az idei évben a délvidéki Palicsról az első csoport érkezett, és Pécs nevezetességei mellett úgy gondoltuk, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapján Kovács Béla felújított szülőházát is megmutatjuk a diákoknak – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere.

Őri László, Pécs alpolgármestere köszöntötte a diákokat

Az osztálykirándulás Pécs városának és a Kosztolányi Dezső Céltársulásnak a támogatásával jöhetett létre. A 2015 szeptemberében alakult társulást a pécsi tudományegyetem hallgatói azzal a céllal hozták létre, hogy segítse, támogassa és ösztönözze a fiatalokat a szülőföldön történő boldogulásban és egyfajta összekötő kapocs legyen az elcsatolt déli területek között.

DSC_8630
DSC_8593
Kovács Béla szülőháza
DSC_8638
DSC_8617
DSC_8609
DSC_8633

– A céltársulásnak több mint 400 önkéntese van szerte a Kárpát-medencében és több mint harminc településen vagyunk jelen, évente pedig hetven programot szervezünk meg – mondta Barkóczi Csaba a Kosztolányi Dezső Céltársulás elnöke, aki sikeresnek nevezte a kezdeményezést.

A határon átívelő programokon – amiben Magyarországra is érkeztek, de a magyarok által lakott határon túli területekre is kirándultak – az elmúlt években több mint kétezer általános-, középiskolás és egyetemista vett részt.

Hirdetés