A baloldalra fúj a Jobbik

A pécsi közbiztonságról és a közoktatási rendszer problémáiról vallott a sajtó képviselői számára a Jobbik két önkormányzati képviselője. A politikusok szerint a keleti városrészben eddig felállított térfigyelő kamerák száma még mindig túl kevés, de kárhoztatható a pedagógusok felháborodását kihasználni igyekvő baloldal is, amely ugyanolyan károkat okozott a közoktatásban, mint a mostani kormány.

hirdetés

Gyimesi Gábor a baloldali politikusok szemére vetette, hogy megpróbálnak rátelepedni a pedagógusok körében egyre fokozódó tiltakozóhullámra, holott szerinte a Gyurcsány-kormány is elég sokat tett azért, hogy a közoktatás eljusson a jelenlegi, sok problémával küzdő állapotába.

– Az a baloldal akar hasznot húzni a tanárok elégedetlenségéből, amely elvette a pedagógusoktól a 13. havi bért, megvonta a tankönyvtámogatást és jelentősen megemelte a kötelező óraszámot. Most ez a baloldal Pécsen azt akarja, hogy az önkormányzat működtesse az iskolákat, ne a Klik. Úgy látszik, hogy Kunszt Márta képviselő asszony a zsebre tett jutalmak között elfelejtette, hogy mekkora terhet jelentett mindez korábban a város számára – fogalmazott a politikus, aki szerint Pécs esetében kifejezetten előnyös, hogy a Klik az iskolák fenntartója.

A Klik-nek nem az a problémája, hogy van, tette hozzá, hanem az, hogy senki sem tudja ma Magyarországon, hogy mennyibe kerül a közoktatási rendszer fenntartása és működtetése. A forráshiány miatt ráadásul tartozások, kifizetetlen fűtés- és villanyszámlák tetézik a gondokat, de az etikai kódex bevezetése, a portfólió-írás és a pedagógusok uniformizálása is jelentős teher. A lényeg, hogy sem az előző baloldali kormány nem tudta megoldani, sem a mostani kabinet nem képes megoldani a meglévő problémákat.

Párttársa a közbiztonsági tanács legutóbbi ülése kapcsán szólt arról, hogy szerinte – a városvezetés véleményével ellentétben – nem a keleti városrész Pécs legbiztonságosabb területe.

Térfigyelő Kamera
A Jobbik szerint több kamera kellene

– Erős túlzásnak vélem ezt az álláspontot, elég lenne megkérdezni az ott lakókat erről. Arról nem is beszélve, hogy hány főt jelent összesen az az 50-60 család, amely állandó problémát okoz a városrészben, s amelyek többsége ráadásul önkormányzati bérlakásokban él. Ezért kellene erkölcsi bizonyítványhoz kötni a lakásbérleményeket – mondta Fogarasi Gábor.

A politikus ugyan örül annak, hogy már 63 térfigyelő kamera vigyázza a rendet a városban, ám még mindig kevésnek tartja a számukat, szerinte sokkal több kamerára lenne szükség a valódi közbiztonság eléréséhez.