A bányászat fontos része Pécs történeti arculatának

A pécsi Bányásznap alkalmából emléktáblát avattak az Ágoston téren, a Központi Bányászemlékműnél péntek délután. A 67. Bányásznapi megemlékezésen Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár mondott ünnepi köszöntőt.

hirdetés

A bányászok munkája rengeteget jelentett az elmúlt évszázadokban a megyeszékhelynek. Idősek, fiatalok, iskolások és aggastyánok dolgoznak azon, hogy ne vesszen el a pécsi és Pécs környéki, több mint kétszáz esztendős bányászati emlék. Péntek délután versekkel, mazsorett bemutatóval és szavalással tisztelegtek a hagyományőrző pécsiek a bányászati múlt előtt.

Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta köszöntőjében, hogy Pécs példaértékűen őrzi a bányászat emlékét, és generációkról generációkra örökíti azt mondókák, versek, novellák, anekdoták képében.

– A bányászközösség megőrizte identitását, és hozzájárul a város történeti arculatához. Ezért minden esztendőben köszönettel tartozunk. Pécs így válik a kultúra városává, így kerekedik ki az örökség a város örökségévé. Hiszen ilyen bányászati örökségekkel csak Pécs rendelkezik országunkban – mondta el pénteken Hoppál Péter. Hozzátette, hogy a múlt ápolása Pécs jövőjét is előrevetíti.

A megemlékezésen emléktáblát avattak, ezzel kiegészítve a már felavatott táblákat az Ágoston téren.