A Biokom felkészült: jöhet a hó!

Felkészült a hétvégére előrejelzett havazásra és várható következményeire a városüzemeltetési cég mind a járdák, mind az útszakaszok esetében. Ha szükségessé válik, lesz hó- és síkosságmentesítés, a szakemberek pedig folyamatosan ellenőrzik majd a hóhelyzetet.

hirdetés

A gépi hó- és síkosságmentesítési feladatokat 9 tolólapokkal, hóekékkel, úgynevezett „sószóró-adapterekkel” felszerelt jármű látja el, ezen felül pedig 3 saját tulajdonú kistraktort, hat kisteherautót készített fel a Biokom a kézi mentesítésre – tájékoztatta lapunkat a városüzemeltetési cég.

A hóhelyzet súlyosságától függően minden géptípusból szükség esetén tartalék is rendelkezésre áll. A Biokom saját járművein kívül az alvállalkozók a különböző városrészekben 12 hókotróval és 12 kisteherautóval segítik a munkát.

12 hókotró takarítja majd az utakat

Jelenleg 2000 tonna útszóró só, valamint 25 tonna kalcium-klorid és 125 tonna zúzott kő áll rendelkezésre.

és van még utánpótlás.

A Biokom egyébként állandó hóügyeleti és útügyeleti szolgálatot működtet, amely a nap 24 órájában 3 műszakban végzi feladatát. Éjjel-nappal hívhatjuk a diszpécsereket a 72/502-100-as vagy a 80/200-590-es telefonszámokon.

A vállalat továbbá a város 49 pontján szóróanyag-tároló edényeket helyezett ki, ezekbe sózott homokot töltöttek. Emellett a város 380 közterületi pontján kis homokkupacokat is kitettek.

Ezeket is használhatják a pécsiek szükség esetén.

Egyben felhívják a figyelmet arra is, hogy a helyi köztisztasági rendelet értelmében az egyes házak, társasházak előtti járdák síkosság-mentesítéséért az adott tulajdonos, illetve lakóközösség felel.

A Biokom arra kéri a pécsieket, hogy a mentesítés ideje alatt segítsék a szakemberek munkáját, csak téli gumival keljenek útra, legyenek türelmesek és közlekedjenek óvatosan.


A Meteo Mecsek reggel megosztotta, Palkonyán már óriási pelyhekben esett a hó, de olvasóink jelezték, Kertvárosban, Rácvárosban, Újhegyen és a Mecsekoldalban is havazásra ébredtek, több helyen havas esőről is beszámoltak.

Az Időkép egyik kameráján is lehetett látni némi havat, de annak már nyoma sincs:

A Mecsekben is már kezd megmaradni a fehér lepel:

Olvasónk Pécs és Szigetvár között videózta le a hulló pelyheket:

 

Vajszlón szépen meg is maradt a hópaplan, mint egy másik olvasó képén látszik:

A baranyai rendőrök pedig figyelmeztetnek: