A biomasszával is zöldebb lesz Pécs

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter jelenlétében adták át a Dalkia új szalmatüzelésű blokkját Pécsett. Ezzel baranyai megyeszékhelyen működik Európa legnagyobb tisztán zöld alapú, hőt és villamos áramot is termelő erőműje.

hirdetés

A francia vállalatcsoport 24 milliárdos beruházás keretében hozta létre az új biomassza blokkot, amit a régió mezőgazdaságából elérhető tüzelőanyagra alapoztak. A szalmatüzelésű blokk 31 ezer pécsi lakás és 450 intézmény hőigényének több mint felét képes biztosítani.

biocsarnok, pannonp1

Az új egység üzembeállásával – az évekkel ezelőtt elindított faapríték tüzelésű blokkot kiegészítve – „zöld távhőre” áll át az erőmű. Ezzel Pécs lett az első olyan hazai nagyváros, amelynek távfűtését teljes egészében megújuló energiaforrásból fedezik. Az új egység hőtermelő kapacitása 70 megawatt, a villamosenergia-termelő kapacitása pedig 35 megawatt.

biocsarnok5

A csütörtöki ünnepélyes átadón Franck Lacroix, a Dalkia vállalatcsoport elnöke közölte, nemcsak annak volumene, hanem a gazdasági kihatása, valamint a blokk környezettudatos építési megoldásai miatt is figyelemreméltó a beruházás.

biocsarnok6

– Jó példa Pécs arra, hogy környezettudatosságot, a versenyképességet, a fogyasztók és a vállalat igényeit is össze lehet hangolni – mondta az elnök. – Befektetők vagyunk, olyanok, akik hosszú távon szeretnének Magyarországon jelen lenni, ezért is kötünk hosszú távú szerződéséket, és fordítottunk eddig 65 milliárd forint fejlesztésre az országban.

Az üzemeltetéshez szükséges évi 240 ezer tonna mezőgazdasági melléktermék – szalma, energianád, kukoricaszár –  beszerzése a régióban évi 4 milliárd forintnyi többletbevételhez juttatja a környékbeli gazdálkodókat, e mellet pedig 470 családnak ideiglenesen biztosítanak idénymunkát is. Az erőmű üzembe állításával az országnak évente 80 millió köbméternyi  földgázzal kevesebbet kell beszereznie.

biocsarnok4

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter szerint a az ország energiafüggősége csökken, ami összhangban van a kormányzat korábbi intézkedéseivel, valamint a nemzeti energiastratégiában rögzítettekkel. Hozzátette: “megvásároltuk az E.ON gázüzletágát, az algyői gáztározót, a stratégiában azt vállaltuk, hogy az energiatermelés 14,6 százalékát megújuló energiák adják majd 2020-ban”.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, Pécs zöld város kíván lenni, ennek irányába mutat az, hogy az új buszok környezetkímélők, takarékosak, és szerdán tették le az új biogázüzem alapkövét a Tettye Forrásház szennyvíztelepén, és most elindult az új biomassza blokk is. A város a Dalkiával harmonikus együttműködést alakított ki, a beruházás pedig referencia, megmutatja, érdemes itt befektetni, ehhez minden adottsága, infrastruktúrája megvan Pécsnek – tette hozzá.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján a hazai megújuló villamosenergia-termelésnek csaknem ötödét a Pannonpower két biomassza-tüzelésű erőműve állítja elő. A zöldvillany magyarországi előállításában a társaságcsoport szerepe tehát meghatározó.

 • http://pannonpower.hu

  Részletesebben a honlapon.

 • Egy pécsi

  A pécsi Hőerőműbe a “biomassza” az Ormánság erdeiből érkezik vasúton heti rendszerességgel.
  Ennyit a környezet barát technológiáról…
  Sikeres Pécs (de hogy miben az más tészta)

 • Szekeres András

  Te Marci!A Mecseken szalma terem?Se hall,se lát Dömötör vagy,nem Makkmarci!

 • Magyarország , Én igy szeretlek !

  A Franciák már a spájzban vannak !

 • nyugdíjas

  SZALMALÁNG!