A Várba költözik Pécs

A IV. századi ókeresztény temető, a Zsolnay Kulturális Negyed és a Zsolnay porcelán is “felköltözik” a budai Várba néhány napra. Az első Hungarikum Hétvégét július 24 és 27 . között rendezik meg, ahol a gasztronómiai ínyencségek, divatbemutatók és zenés programok mellett az eddig összegyűjtött 41 hungarikum bemutatására helyezték a hangsúlyt. 

hirdetés

A rendezvényre Pécs is meghívást kapott, a városhoz ugyanis egyedülálló módon több hungarikum is kötődik: a IV. századi ókeresztény temető és a Zsolnay Kulturális Negyed mellett a Zsolnay porcelán és kerámia is viseli a megtisztelő címet.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. kiemelt területként kezeli a turizmust, ezért a rendezvényen első kézből származó információt kaphatnak az érdeklődők, és a népszerűsítő anyagok segítségével megismerhetik a pécsi látnivalókat.

[note note_color=”#53b63f”]

A 41 hungarikum közé sorolták például a villányi bort, a halasi csipkét, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátságot és természeti környezetét, a kalocsai népművészetet és az Ilcsi szépítőfüveket is.[/note]

– Bár alapvetően a három pécsi hungarikumot népszerűsítjük, természetesen mi a várost képviseljük majd a rendezvényen. A világörökségi helyszínek között kiemelt figyelmet kap a nemrég rekonstruált Középkori Egyetem, de a Leonardo-kiállítást is propagálni fogjuk – magyarázza Salamon Éva, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. marketing vezetője, majd hozzátette: külön akcióval is készültek a Hungarikum Hétvégére. A helyszínen minden érdeklődő ajándékba kap egy kupont, amivel ha meglátogatja a pécsi világörökségi helyszíneket, akkor a látogató jelentős kedvezményt kap a Zsolnay jegyből.

ZsÖK
Ezzel a molinóval (is) készült a ZSÖK az első Hungarikum Hétvégére

A négynapos jelenlét célja természetesen az, hogy növekedjen a városba érkező turisták száma, amire egyébként minden esély meg is van – így a ZSÖK marketing vezetője.

– Mindig hatalmas érdeklődést tapasztalunk a kitelepüléseinken, a Zsolnay név húzóerő, főleg a világörökségi helyszínekkel kiegészítve. Ez a rendezvény most kiemelten nagy lehetőség Pécsnek és a pécsi hungarikumoknak.

A legközelebbi program, amivel a negyed várja a látogatóit, az augusztus 22-vel startoló Szamárfül Fesztivál, melynek tavaly is hatalmas sikere volt a családok körében.