Milliókról dönthetnek a pécsi civilek

A pécsi képviselő-testület nemrég újraválasztotta a civil szervezetek támogatására szolgáló tízmillió forintos keret felhasználásáról döntő kuratóriumot. A héttagú testület elnökének Lengvárszky Attilát, a Pécsi Polgári Szalon vezetőjét választották. A 2016-os Városi Civil Pályázatot Páva Zsolt polgármester ismertette péntek délután.

hirdetés

Idén is tízmillió forintra pályázhatnak a pécsi civil szervezetek, egyesületek. A pályázat kidolgozását, a pályaművek elbírálását és a támogatásban részesülő egyesületek által készített szakmai beszámolók értékelését a Civil Kuratórium végzi.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a 2016-os Városi Civil Pályázat meghirdetésekor elmondta, minden társadalom a civil összefogásokra épül, és ha nincsenek erős közösségeink, az menthetetlenül szét is esik. Többek között ezért kezelik a civil szervezeteket és egyesületeket kiemelt hangsúllyal, és adnak meg nekik minden lehetőséget.

Idén előnyben részesülnek és prioritást élveznek azok a pályázatok, melyek valamilyen módon kapcsolódnak a természetvédelemhez, mert ezek illeszkedhetnek a város Európa Zöld Fővárosa címre pályázó programjába – mondta Páva.

páva civil
A pályázatot a Civil Közösségek Házában hirdette ki a polgármester

Azok a pályázatok is kedvezőbb elbírálásban részesülnek, amelyek a helyi közösségek erősítése jegyében kívánnak bizonyos összeget elnyerni.

A nemrég indult, „déli nyitás”-nak nevezett kulturális és gazdasági folyamat során a város szeretné a helyi értékeket – mint a Zsolnay, a Kodály Központ – határon túl is megmutatni. Azok a civil pályázatok, amik a kulturális értékek ilyen irányú közvetítésére törekednek, szintén előnyben részesülnek – mondta el a polgármester.

A legutóbbi közgyűlésen a képviselők megválasztották a kuratórium tagjait és vezetőit: Lengvárszky Attila lett az elnök, míg alelnöke Vincze Csilla, a Nevelők Háza Egyesület igazgatója lett. A testület tagja rajtuk kívül Dombi Erzsébet, az Apáczai Művelődési Központ vezetője, Hajdu Krisztián, a TÁMASZ Alapítvány szakmai vezetője, Staub Ernő, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Óvoda igazgatója, Szeberényi Gábor, a Pécsi Pénzügyi Tanácsadó Iroda vezetője, valamint Kosztics István, a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke.

Lengvárszky szerint keményen kellett dolgozni, hogy ne veszítsen vonzerejáből a pécsi egyetem
Lengvárszky Attila szerint jó kezekben van a döntés

A kuratórium elnöke elmondta, május 13-ig várják a pályaműveket. Ezt követően harminc nap áll rendelkezésre a beérkezett anyagok elbírálására, majd a június 23-i közgyűlésen döntenek a nyertesekről.

– A keretösszeg tízmillió forint, minimum száz-, maximum 500 ezer forintra pályázhatnak a szervezetek – mondta Lengvárszky Attila.

Tavaly 61 pályázat érkezett a kuratóriumhoz mintegy 25 millió forint értékben, közülük harminchárom kapott támogatást.

A támogatások odaítélésének mikéntjét firtató kérdésünkre Lengvárszky Attila úgy válaszolt, hogy miután a kuratórium tagjai nem politikusok, nem tagjai a közgyűlésnek, semmilyen összeférhetetlenség nem kerülhet szóba.

– A tagok mind olyan civil szervezetet képviselnek, amelyek nem pályáznak, de mindegyikük a civil szférában edződött, makulátlan múltú szakember.

A pályázati kiírás és a pályázatok benyújtásához szükséges dokumentumok megtalálhatóak Pécs Város honlapján, a www.pecs.hu oldal CIVIL ÉLETmenüpont (http://www.pecs.hu/tartalmak/Varosi_civil_palyazat_2016) alatt.