DK: Tapasztalt ember kell

Nagyon szerettünk volna megállapodni, de nem tudtunk, ezért önálló képviselőjelölti listát állítottunk – mondta Kunszt Márta, a párt pécsi listavezetője keddi sajtótájékoztatón. 

hirdetés

Hozzátette azonban, annak érdekében, hogy le tudják váltani Páva Zsoltot, Pécs polgármesterét, nem indítanak saját jelöltet a városvezetői posztért, és személyesen támogatják Kovács Ágenst.

Mint mondta, az MSZP és az Együtt-PM olyan feltételeket támasztott velük szemben, amit nem tudtak elfogadni, a másik két baloldali párt ugyanis csak olyan jelöltet tudott volna támogatni, aki korábban nem szavazott meg költségvetési megszorítást.

– Politológusként már évekkel ezelőtt írtam egy tanulmányt arról, hogy amint bekerülnek a civilek a pécsi közgyűlésbe, azonnal pártpolitikusként kezdenek el viselkedni, és úgy gondolom, hogy kell a tapasztalt ember a közgyűlésbe – hangsúlyozta Kunszt, aki szerint a másik két baloldali szervezettel Pécsett még beszélőviszonyban sincsenek, Kovács Ágnest is a DK-s politikus kereste meg.

A 19 körzetben induló DK-s jelölt között van fiatal egyetemista, külföldről hazatért pécsi, több vállalkozó és nyugdíjas is. Kunszt Márta szerint a közös bennük az, hogy  a demokrácia és a baloldal elkötelezett hívei, akik úgy gondolják, nem jól mennek a dolgok Pécsen, hiszen 2009-ben Páva Zsolt azt ígérte, virágzó megyeszékhelyt teremt, de ehelyett inkább munkahelyek szűntek meg. Kiemelte, Pécsnek az elmúlt években sok parlamenti képviselője volt, ennek ellenére a város lobbiereje meg sem közelítette azt, amit a szocialista városvezetés idején elértek.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy csodákat nem tudnunk tenni, de a meglévő források jobb hasznosításával, a lakosság igényeinek felmérésével még a jelen körülmények között is jobb várospolitika lehetne Pécsen – tette hozzá a listavezető. Megjegyezte azt is azonban, részükről az is csoda lenne, ha sikerülne egyéni körzetet nyerniük. Ám bíznak abban, hogy 2-3 képviselőt listáról be tudnak majd juttatni a városi testületbe.

Nagy Ferenc, a Baranya megyei 2-es választókerület elnöke közölte,  jelentős taglétszámuk, több ezer támogatójuk van, amit bizonyít az EP választáson elért eredmény is. Akkor határozták el, hogy ha nem lesz együttműködés, akkor önállóan indulnak.  Az MSZP-re és az Együtt-PM-re nem haragosként, ellenfélként tekintenek ugyanakkor, hiszen például Komlón megszületett a megállapodás a szervezetek között – szögezte le.

[box title=”A Demokratikus Koalíció pécsi képviselőjelöltjei”]

1. még nincs döntés

2. Fábján-Nagy Zoltán

3. Radnóti Eszter

4. Klits István

5. Lipcsik Sándorné

6. még nincs döntés

7. Kontrák Attila

8. Harcos Ildikó

9. Wirth Ildikó

10. Csapó Tünde

11. Nagy Ferenc

12. Mester János

13. Auth István

14. Prohászka István

15. Dr. Kunszt Márta

16. Szalay Lajosné

17. Végvári György

18. Domonkos Dóra

19. Kovács Gyula[/box]