A döntés az uránvárosiak kezében van

Fejlesztésekről dönthettek az uránvárosiak

Az uránvárosiak is dönthetnek arról, hogy milyen fejlesztéseket látnának szívesen szeretett városrészükben. Indul az „Uránváros Konzultáció”!

hirdetés

A kertvárosiak után az uránvárosiaknak is lehetőségük nyílik a városrészüket érintő jövőbeni fejlesztések megvitatására. Az „Uránváros Konzultáció” révén a lakók véleménye alapján jelölik majd ki például azt, hogy a Hajnóczy piacot szépítsék-e meg, vagy inkább új zöldséges-gyümölcsös boltokat alakítsanak-e ki. De arról is dönthetnek, hogy új rendelők kerüljenek-e a városrészbe, vagy inkább a Veress Endre utcai rendelőintézetet fejlesszék, vagy sportpályákat építsenek vagy iskolákat újítsanak fel?

Fejlesztésekről dönthetnek az uránvárosiak
Fejlesztésekről dönthetnek az uránvárosiak

A konzultáció részleteit Páva Zsolt polgármester és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár ismertette szerdán. A városvezető elmondta, hogy az “Uránváros Konzultáció” mögött rejlő koncepció hasonló a Kertvárosban indított konzultációhoz. Kifejtette: kertvárosi kérdőívezés során bebizonyosodott, hogy a módszer nem csupán jól működik, de a lehető legjobb megoldásnak tűnik arra, hogy a megtudják: mit szeretnének az adott városrészek lakói. A szakmai egyeztetések fontosak – folytatta –, de először meg kell ismerni, hogy az uránvárosiak milyen fejlesztésekre tartanak igényt. Ez pedig azért szükséges, mert így az adott fejlesztésekhez és beruházásokhoz szükséges uniós forrásokat pontosabban meg tudják majd határozni – mondta a polgármester.

Lendületben kell tartani Uránvárost
Lendületben kell tartani Uránvárost

Páva Zsolt hangsúlyozta, hogy az uránvárosiak véleménye mindennél fontosabb, hiszen Pécs történelmileg és városépítészetileg is meghatározó városrészéről van szó, amelynek egységességét és hagyományait meg kell őrizni. Ehhez kapcsolódik az is, hogy egy pár éve végzett felmérés szerint Pécsen az uránvárosiak azok, akik a leginkább elégedettek lakókörnyezetükkel, akik szeretnek ott élni. A konzultáció célja pedig pontosan az, hogy a nyugati városrész továbbra is fejlődőképes és a lakói számára szimpatikus maradjon.

Hoppál Péter elmondta, hogy „a Dunántúl legpatinásabb lakótelepe” ugyan az elmúlt 4-5 évben számos, oktatási intézményeket és közterületeket érintő fejlesztésnek köszönhetően, valamint az itt kialakított Kormányablaknak hála kimozdult már korábbi tetszhalott állapotából, a konzultációnak és az elkövetkező fejlesztéseknek viszont van létjogosultsága, hiszen a cél az, hogy Uránváros ne veszítse el rokonszenves, 21. századi lendületét. Ezt a lendületet pedig az itt élő emberek adják, akiknek joguk van eldönteni azt, hogy milyen fejlesztéseket látnának szívesen – mondta végezetül az államtitkár.

A konzultáció menete ugyanaz, mint a kertvárosiak esetében volt. A kérdőíveket március 8. után postázzák ki a lakók számára, akik azokat díjmentesen küldhetik vissza április 15-ig. A válaszokat az interneten is várják az uranvaroskonzultacio.pecs.hu oldalon.