Ez a forradalom tanulsága

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójának alkalmából Pécsen megkoszorúzták a Színház téren található ’56-os Munkástanács Emlékművet.

hirdetés

Az első ünnepi megemlékezés és koszorúzás 12.30-kor vette kezdetét a Színház téri ’56-os Munkástanács Emlékműnél, ahol Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Lovász István jegyző és Csizi Péter országgyűlési képviselő is elhelyezett egy koszorút. Az eseményen beszédet mondott Olexa László, a Mohácsi Farostlemezgyár Munkástanácsának elnöke.

1956, színház tér, koszorúzás, hl4
A város tisztelgett a Munkástanács Emlékműnél

Olexa elmondta, hogy megtisztelő Pécsen emlékezni a forradalom eseményeire, hiszen az elsők között alakult meg az országban forradalmi munkástanács, amelynek tagjai a pécsi ellenállás során nem csupán a hatalmas, szabadságra törő tömeget támogatták, hanem sztrájkot is hirdettek, amellyel kifejezték a hatalommal szembeni álláspontjukat. A sztrájkok a szabadságharc vérbe fojtása után is folytatódtak egészen december végéig. A munkástanácsok tagjait és segítőiket ezért a szovjetek később bebörtönözték, sokukat ki is végeztek – mondta Olexa.

Olexa: folytatják a küzdelmet
Olexa: folytatják a küzdelmet

Kiemelte, hogy a Munkástanács a jelenünkben is folytatja a harcot a munkavállalók megfelelő körülményeinek biztosítása érdekében – noha más eszközökkel, mint a forradalom során. Ebben a folyamatban sok problémával kell szembesülniük. A munkaadók korunkban a profit alá rendelik dolgozóik megélhetését, a munkavállalók pedig többek között ezért válnak közönyössé, ezért törődnek bele a nem megfelelő munkahelyzetekhez és körülményekhez.

– A forradalom tanulsága abban rejlik, hogy megmutatta számunkra: a jó ügy érdekében érdemes összefogni. A foglalkoztatottak megélhetésének biztosítása jelenleg ilyen ügy, amiért a jövőben is küzdeni fogunk – mondta.

Páva Zsolt és Csizi Péter megkoszorúzta a Színház téri emlékművet
Páva Zsolt, Lovász István és Csizi Péter megkoszorúzta a Színház téri emlékművet

Az emlékműnél Páva Zsolt és Csizi Péter mellett koszorút helyezett el a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesület, a Baranya Megyei Kormányhivatal, az ÖPE, a DK, a Jobbik, az FDSZ, az MSZP, az LMP és a Fidelitas is.