Martonfa: tüntetés, jogi akadályok, motorosok

Martonfa, tüntetés05

hirdetés

A táblák és transzparensek szerint mintegy tucatnyi településről érkeztek azok a demonstrálók, akik pénteken este hattól a Széchenyi téren tüntettek a Martonfa szomszédságába tervezett ideiglenes, menekülteket befogadó állomás ellen.

A mintegy 200-300 fős csoport azért gyűlt össze a pécsi főtéren, mert ezzel is jelezni akarták az emberek, hogy az ezerfősre tervezett menekülttábor nemcsak Martonfa és Pereked, hanem Pécs életét is meg fogja változtatni egy időre. Mint ismert, korábban a tervezett helyszínen, a volt honvédségi lőtéren már múlt hétvégétől sátraznak a helyiek, csütörtökön pedig mintegy két kilométer hosszan tartottak félpályás forgalomlassító demonstrációt autóikkal a tábor ellenzői.

Martonfa, tüntetés02

A pécsi tüntetés előtt Facebookon a Tiltakozás a martonfai menekülttábor ellen elnevezésű csoport már jó előre felhívta a figyelmet, hogy mindenki tartózkodjon a rasszista megnyilvánulásoktól, a menekültekkel szembeni uszítástól és a pártpolitikai megnyilvánulásoktól, mert a „martonfai tiltakozás egy pártszíneken felül álló civil tiltakozás a kormány antidemokratikus, pazarló és ésszerűtlen beruházása ellen”.

A kérést megfogadták a tüntetők, hiszen a demonstráció nyugodt mederben zajlott, bár a pártpolitikai megnyilvánulások – tekintve, hogy két jobbikos és egy LMP-s felszólaló is volt – nyilvánvalóan adódtak az eseményen.

Martonfa, tüntetés06

Bosnyák Attila András, Martonfa polgármestere azt mondta, semmi baja a menekültekkel és az elesettekkel, azonban továbbra is úgy gondolja, nincs helye Magyarországon újabb menekülttábornak. Arról is beszélt, hogy meglátása szerint egy állomás megépítése nemcsak a környék, de Pécs lakóit is érinteni fogja.

Martonfa, tüntetés07

Szőcs Norbert, a Jobbik megyei elnöke azt mondta, az emberek képesek megakadályozni a tábor megépítését, arra biztatott, hogy ne lankadjon az ellenzők ereje. Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi városházi képviselője azt hangoztatta, hogy a tábor megépítése nemcsak Martonfa, hanem Pécs ügye is. Arra biztatta a pécsieket, hogy – csakúgy, mint a radarellenes megmozdulások idején – adjon hangot nemtetszésének az, aki nem akarja a tábort. Egy LMP-s felszólaló pedig azt mondta, a kormány erőpolitikája mutatkozik meg a tábor ügyében, ugyanúgy, mint sok más esetben. Ezért kell szerinte megakadályozni a beruházást.

Martonfa, tüntetés01

A figyelemfelhívó akciók sora szombaton folytatódik, akkor a délutáni órákban a keleti városrészi Tescótól motorosok a tüntetők iránti szimpátiájukat kinyilvánítva kigördülnek Martonfa felé. A 6-os út szélén, ahogy csütörtökön az autósok, a vasparipások tartanak félpályás útlezárást.

Frissítve (péntek, 21:01) – Morvai szerint jogilag nem is lehetne tábort építeni

A tiltakozók FB-csoportja szerint jogi akadályokba ütközhet a martonfai menekülttábor megépítése. Legalábbis Morvai Krisztina jobbikos EP képviselő levelében azt írja, hogy:

“a Martonfán építendő ideiglenes befogadó állomással (menekülttáborral) kapcsolatosan jogászként és európai parlamenti képviselőként súlyos jogszabálysértéseket észleltem, amelyeket álláspontom szerint csak úgy lehet orvosolni, hogy a táborok létesítéséről szóló kormányrendeletet visszavonják (hatályon kívül helyezik), ugyanis a Martonfán kijelölt építési terület jogszerűen nem használható fel ilyen létesítmény létrehozására, tekintettel arra, hogy a terület a Nemzeti Földalap része.”

A képviselő levelében kitér arra is, hogy meglátása szerint a rendőrség martonfai intézkedése “súlyosan jogszabálysértő volt”.

Morvai teljes levele, amelyet a földművelésügyi és a belügyi tárca vezetőjének írt, IDE KATTINTVA olvasható.

Frissítve (szombat – 18:03) – Több mint száz motoros is kiment

Martonfa

Szombaton délután több mint száz motoros is megjelent a martonfai tervezett menekülttábornál, a 6-os út szélén. A motorosok gyűjtést is rendeztek a tüntetők számára.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=BrpqKnW5X0c&feature=youtu.be” width=”650″]

Közben Nagy Erzsébet, a menekülteknek a vasútállomáson segítő emberek egyik képviselője levelet és Facebook-üzenetet küldött a martonfaiaknak.

Korábban ők hívták a martonfaiakat az állomásra, hogy nézzék meg, kik is jönnek.

“Első megkeresésünkre a martonfaiak meghívtak tüntetésükre, ahol polgármesterük némi hezitálás után szót adott képviselőnknek, a menekülteket Pécsett segítő civileket összefogó Garzó Gábornak. Amellett, hogy Garzó Gábor kifejtette, hogy a martonfai táborépítéssel mi sem értünk egyet, a jelenlévőknek részletezte a menekültek összetételét és szándékait és a segítők munkáját. A tüntetés résztvevőitől tapsot kapott, ami azt a reményt ébresztette bennünk, hogy a higgadt többség talán nem teljesen azonosul uszító, vad eszmékkel, amelyekből sajnos – megdöbbenésünkre – ezen a tüntetésen jócskán kijutott. A lakosságot agresszív menekültáradattal riogató Jobbik képviselője invitálásunkra azt válaszolta, hogy ha meghívjuk őket, eljönnek hozzánk”. Most meghívták őket bármelyik nap 9 és 13 óra közé.