Ukrán katonák a Mecsekoldalon

Hadviselt ukrán katonák érkeztek Pécsre jó pár nappal ezelőtt. Nem másért, mint hogy testileg és lelkileg is kipihenjék a háború okozta nyomokat egy nemrég indult program keretében. A Hotel Therapiában rehabilitációs foglalkozások mellett élvezhették a város szépségét és vendéglátását.

hirdetés

Már korábban Hajdúszoboszlón is részt vett tíz ukrán katona rehabilitáción, most pedig egy újabb csoport érkezett hazánkba, ezúttal Pécsre. Így festői környezetben pihenhetik ki magukat azok az ukrán honvédek, akik részt vesznek az Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége által kezdeményezett programban. Festményeket és dekorációkat is készítettek, de nem maradhatott ki a Zsolnay Kulturális Negyed sem a programból.

Van, akin látszott, hogy kipihente magát!

A program itt Horváth Zoltán üzletember, vállalkozó szervezésében valósult meg, aki ukrán édesanyja révén erősen kötődik Ukrajnához. Mindenképpen szeretett volna valamilyen módon segíteni családjának.

– A középpontban mindenképpen a szolidaritás áll, ennek jegyében jött létre a pécsi program. Segíteni szeretnék abban, hogy a családok testileg és lelkileg is egészséges embert kapjanak vissza – nyilatkozta Horváth Zoltán az akcióról tartott keddi sajtótájékoztatón.

Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi nagykövete országának nehéz napjairól beszélt, arról, mit is jelent küzdeni az oroszokkal, majd megköszönte azt a kedvességet, amelyet Magyarország nyújt.

Kiemelte, nem lehet sosem elég hálásnak lenni, dicséretre méltó, hogy gyakorlati lépések is történnek a segítségnyújtás terén.

Az ukrán nagykövet szerint ezt a gesztust sosem fogják elfelejteni

Kezdeményezi egy kiállítás létrehozását is a katonák által alkotott képekből, mert szeretné, ha az itt élők is megéreznék a tragédiát, a fájdalmat, ami bennük is munkálkodik ezekben a napokban.

Bánki Erik, az Országgyűlés Gazdasági bizottságának elnöke szerint a civil személyek és a kormányzat együttműködése minden esetben megkettőzött erővel bír, legyen szó bármilyen ügyről. Ennek a programnak a megvalósulásához is szoros összefogásra volt szükség.

Bánki Erik köszöntőjében felidézte a határmenti jugoszláv polgárháborút

– A háború a legszörnyűbb dolog egy társadalom életében – mondta. – Ezt mi, Dél-Dunántúlon élők is tapasztalhattuk nem olyan régen, a délszláv háború idején. Akkor ezreket fogadtunk be, segítettünk rajtuk. Most is azon kell törnie a fejét mindenkinek, milyen segítséget tudunk még adni – mondta.

A sajtótájékoztató végén az ukrán katonák aláírták a Hajdúszoboszlóról érkezett zászlót, melyet ott pihenő honfitársaik már szignóztak.

A honvédek aláírták az ukrán zászlót