A Google fejleszti Pécset

ilyen autókkal készítették a körpanorámás fotókat

A Google térképfejlesztő járt Pécsett, hogy tökéletesítse a neten és a Google Föld programban lévő térképét. Ez azért jó a városnak, mert a turisták sokszor ennek alapján döntik el, merre utazzanak.

hirdetés

A világhírű számítástechnikai cég, a Google nemrég kapcsolta be Horvátországot az utcakép funkcióba. Az ingyenesen is elérhető szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a világ

Nemsokára így láthatjuk majd az utcákat?

különböző helyein akár utcáról utcára „járjunk” 3D-ben, 360 fokos panorámaképek segítségével.

Horvátországban például minden út és tengerparti üdülőhely bekerült a programba.

A Google kommunikációs osztályán a PécsMa.hu érdeklődésére azt közölték, hogy hazánk utcakép programba való bekapcsolásával összefüggésben nincs bejelentenivalójuk, de aláhúzták: a cég Street View autói segítségével már pontosították Pécs térképét. Reménykedhetünk mindenesetre, hogy a közeljövőben bekerül az ország és a város a Street View-val megtekinthető helyek közé, hiszen az még az idegenforgalomnak is jót tehet.

– Rengeteget segít az utazási motivációk, a felkészülés tekintetében az utcakép. Nemcsak az utasok, de a szervezők is sokszor ennek a segítségével választanak szállásokat, döntenek konkrét úti célok mellett – mondja Vétek Jánosné, a Kereskedelmi és Iparkamara idegenforgalmi illetékese, az egyik pécsi utazási iroda tulajdonosa.

Szerinte az egyéni utasok döntését befolyásolja elsősorban, hogy mi mindent találnak egy-egy városról a neten. Ha akár az utcákat, tereket is bejárhatják a számítógép előtt ülve, megfontoltabb döntéseket hozhatnak, jobban kedvet kaphatnak a fizikai látogatáshoz is.

[frame]

Pécs 3D-ben

Pécs egyes nevezetességei már most is láthatóak háromdimenziós kép formájában a Google Föld programban. Ez azonban nem a világóriás cégnek, hanem lelkes pécsi szakembereknek köszönhető, akik saját szabadidejüket és energiájukat nem kímélve készítették el ezeket a digitális tartalmakat.

Nekik köszönhető, hogy 3D-ben látható a Dóm, a dzsámi, a TV-torony, a Városháza, a Pécsi Nemzeti Színház, a Széchenyi és a Kossuth tér, valamint a Guiness-rekorder Magasház is.

[/frame]

 

 • belvárosi

  “Ez azért jó a városnak, mert a turisták sokszor ennek alapján döntik el, merre utazzanak.”

  hehe… ez nem feltétlenül jó nekünk 🙂

  Más: elég komoly személyiségi jogi és biztonsági kérdéseket vetett már fel más országokban a Google utcakép szolgáltatás. Pl. azért, mert nem csak turisták, hanem betörők is előszeretettel használták.

 • térképész

  Én már tavaly láttam a Google autóit Pécsett. 🙂
  Dolgoznak a srácok. De még hogyan!
  Az autó tetején lévő egység egy GPS vevővel kombinált kamera rendszer. A kamerák 3D-ben vizslatják a környezetet – előre, oldalirányba és hátrafelé. Ezt egy szoftver elemzi ki és dobja fel a térképre az utcákat és a háztömböket. Ez még meg van fűszerezve egy kis relatime KRESZ tábla elemzéssel, és máris autóstérkép lesz a mezei rajzból.

 • (1.)

  Elnézést, kérem tárgytalannak tekinteni ! Én voltam figyelmetlen.

 • (1.)

  Bocs’ én mindig örülök, ha úgy van írva, hogy Pécsett ! ( nem az,hogy Pécsen)
  Viszont a Pécsett az 2 t

 • Sanyi bácsi

  Na végre!
  Végre egy valódi előre lépés.
  Csak nehogy valaki majd a keleti városrész putrisoraira keressen rá.