A halál jár a fejében? Egy pécsi alkalmazás segít, hogy jobb kedve legyen!

Feeling blue

Depresszió, szív-érrendszeri betegségek, elhízás, csontritkulás, alvászavar: kutatásokkal igazolták, hogy rendszeres testmozgással nagy eséllyel kiküszöbölhetőek az alábbi népbetegségek. Ezen eredmények nyomán született meg egy pécsi fejlesztésű alkalmazás, mely személyre szabott edzésprogramot kínál bárkinek, aki úgy érzi kórosan lehangolt, vagy nem tud megszabadulni feles kilóitól. 

hirdetés

Népegészségügyi Mozgásprogram Alkalmazás (NEA) öt népbetegség – depresszió, szív – és érrendszeri betegségek, csontritkulás, elhízás, alvászavar – megelőzésében, rehabilitációjában nyújt segítséget. Az android operációs rendszerre fejlesztett ingyenes program egy egyszerű fizikai állapotfelmérés után tanácsokkal látja el a használókat, de tornagyakorlatokat is javasol a betegség súlyosbodásának elkerülése illetve a helyzet javítása érdekében.

NEA alkalmazás

– A felhasználóknak a regisztrációt követően ki kell tölteniük egy kérdőívet, ami felméri a fizikai állapotukat. A szubjektív közérzeten kívül konkrét fittségi méréseket is végez, például megállapítja a pulzusszámot egy másik, meghivatkozott app segítségével. Az eredmények alapján a felhasználók kapnak egy státuszt. Ha a páciens állapota olyan súlyos, akkor a program azonnal orvoshoz irányítja a beteget, ha kezelhető, akkor következhetnek a személyre szabott gyakorlatok – mondta dr. Ács Pongrác projektvezető, a PTE ETK oktatási dékánhelyettese.

Az alkalmazás fejlesztésében a Pécsi Tudományegyetem teljes Egészségtudományi Kara részt vett, de kiemelten a Fizioterápiás és Sporttudományi Intézet kollégái, gyógytornászok és testnevelőtanárok dolgoztak a mozgásprogramok összeállításán. A helyes kivitelezés érdekében pedig a feladatokat Kovács Antal olimpiai és világbajnok cselgáncsozó mutatja be az okostelefon használóknak.

Az applikáció három hónapos periódusokban nyújt segítséget, ebben az időintervallumban kétszer újra elvégezteti az állapotfelmérést, és ha észlelhető változás, akkor az eredmények alapján az app vagy orvoshoz irányítja a pácienst, vagy újabb mozgásprogramot állít össze a számára.

Az ETK Fizioterápiás és Sporttudományi Intézete sokat vár az applikációtól. A legtöbb embernek van okostelefonja, a gyakorlatsor elvégzése pedig napi 30-40 percnél nem vesz többet igénybe, ráadásul az otthoni körülmények tökéletesen ideálisak hozzá.

Az intézet célja egyébként, hogy minél több embernek nyújtsanak segítséget az egészségmegőrzésben, így jelenleg egy újabb applikáción dolgoznak. A három hónap múlva elérhető alkalmazás a különböző típusú – álló, ülő – munkát végzőknek kínál edzésprogramot.