A halottak napján is spórolunk

A temető környéki virágárusoknál már javában készülnek a halottak napjára. Koszorúkból, krizantémból és mécsesekből óriási a választék. A kereslet azonban évről évre csökken – mondják az árusok, akik szerint sokan már nem is vesznek virágot.

hirdetés

Most még kétszázötven forint, de halottak napján ennél akár drágább is lehet egy szál krizantém. A dömping idején azonban lesz, aki árat emel.

– Van koszorú 600 forintért, de ötezerért is, élő virágból – mondta Gál Erika, aki a temetőnél árulja a virágokat.

Mécsesekből sincs hiány: ezek pár százas tételek, de némelyikért négyezer forintot is elkérnek.

Az árusok azt mondják, hogy sokan nem is itt veszik meg a virágot, hanem már azzal érkeznek. A temetőbe egyébként több mint százezer látogatót várnak halottak napja környékén.

Maruzs Erik, a Pécsi Temetkezési Kft. igazgatója arra figyelmeztet mindenkit, hogy tekintettel a nagy tömegre, fokozottan vigyázzanak az értékeikre.

– Amire még érdemes odafigyelni, az a művirág. Ez ugyanis könnyen meggyullad, szinte minden évben előfodul ilyen baleset a temetőben – mondja az igazgató.

November elsején csak a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők hajthatnak majd be autóval a Pécsi Köztemető területére. A sírkert egyébként reggel hat órától este nyolcig tart nyitva. Zárás előtt fél órával harang jelzi majd, hogy mindenki hagyja el a temető területét.