A hátralévő forró napokon is lesz elég víz

Pécsett minden elvárást kielégítő mennyiségben és minőségben biztosított a lakosság vízellátása, nincs szükség a vízhasználat korlátozására, vagy locsolási tilalomra – tájékoztatott a keddi közleményében a Tettye Forrásház Zrt.

hirdetés

Mint írják, a napi szükségletet több vízbázis együttesen biztosítja: legnagyobb arányban hagyományosan tortyogói és pellérdi mélyfúrású kutakból termelt rétegvíz oltja a pécsiek szomját, ezen felül tettyei karsztvíz, valamint a Dunántúli Regionális Vízműtől átvett ivóvíz kerül a pécsi hálózatba.

A májusi csapadékos időjárás következtében azonban a Tettye-forrás vízhozama jelentősen megnövekedett. A Tettye Forrásház gondos gazdálkodással a hálózatba vezeti a forrás bőséges vizét, így ezekben a hetekben a tettyei karsztvíz csaknem a teljes ivóvízmennyiség felét szolgáltatja.

Ismertetésük szerint a mostanihoz hasonló kánikulai napokon mintegy tíz százalékkal emelkedik átlagosan a napi vízfogyasztás, de ez a szolgáltatás biztonsága szempontjából nem mondható jelentős növekedésnek.

A múlt szerdai nap vízfogyasztása csak a harmadik legmagasabb volt az idén: július 14-én 30.500 köbméternyi vizet használtak el a fogyasztók. Az eddigi idei csúcs június 9-ére esett, amikor összesen 32.ezer köbméter víz fogyott el Pécsett és a környező kistelepüléseken – összegez a kommüniké.