A holokauszt áldozataira emlékeznek Pécsett

Pécsett egész hétvégén – július 4. és 6. között – megemlékezést tartanak a pécsi és Pécs környéki zsidóság deportálásának 70. évfordulója alkalmából. Pénteken emléktábla-avatással indult a program a Fürdő utcában.

hirdetés

2014. július 4-e a  hetvenedik évfordulója annak, hogy a második világháború idején a pécsi és Pécs környéki zsidóságot elhurcolták, akik közül a legtöbben életüket is vesztették. A vészkorszakot a helyi mintegy négyezres zsidó közösségnek a tíz százaléka élte túl. Az évfordulón és egész hétvégén a mártírokra emlékezhetnek a városlakók, a Pécsi Zsidó Hitközség szervezésében.

Pénteken kora délután diákok részére kiírt pályázatok ünnepélyes eredményhirdetése után délután háromkor emléktábla-avatásra került sor a Fürdő utcában, a pécsi zsidó elemi iskola helyén, a mostani hitközségi székház falán. Az avatáson dr. Krassó Sándor mondott beszédet.

holokauszt emléktábla4

Szintén péntek délután nyitják meg azt az emlék-kiállítást, amelyen négy, Auschwitzban mártírhalált halt pécsi festőművész: Károly Ernő, Kellermann Emil, Király Lajos és Rodler Judit alkotásait tekintheti meg a közönség.

Szombaton délután 2-től 6-ig “Mert kőhalommá tetted a várost…” címen tudományos konferenciát rendeznek a városháza dísztermében, a védnök a pécsi polgármester, dr. Páva Zsolt lesz.

Este 8-kor ifj. Balázs János Junior Príma díjas zongoraművész koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a Zsolnay-negyedben.

Vasárnap megemlékezéssel, koszorúzással, gászistentisztelettel folyatódik a program, amit “Hozz magaddal egy történetet!” címen a Holokauszt pécsi és Pécs környéki elszármazott túlélőinek, leszármazottainak részvételével zajló beszélgetés zár.

A rendezvény részletes programja elérhető többek között itt. Részletes program ITT.