Tiltakozó szakszervezetisek

Honsa (4)

hirdetés

Mintegy fél tucat szakszervezet közel száz képviselője demonstrált a Honsa Kft. pécsi telephelye előtt, hogy szolidaritásukról biztosítsák a Honsa Kft. nemrég elküldött dolgozóival.  A Honsa Kft. szerint Pécs egyik legnagyobb ipari foglalkoztatójaként közel hatszáz főnek adnak munkát, a lépésre pedig a cég versenyképességének megőrzése érdekében volt szükség. 

A tüntetők meglátása szerint társaság jogszerűtlenül távolította el dolgozóinak egy részét a közelmúltban. A társaság telephelye előtti útszakasz két órán át tartó lezárásával is járó demonstrációt a Vasas Szakszervezeti Szövetség szervezte, de a tüntetésen részt vett többek között az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma által a közelmúltban létrehozott Magyar Szakszervezeti Szövetség is.

Honsa (1)

Mint azt Benke Norbert, a Vasas Szakszervezeti Szövetség regionális ügyvivője lapunknak elmondta, azért kezdtek demonstrációba, mert a közelmúltban a Honsa Kft. hét volt dolgozója fordult a nyilvánossághoz és a Vasas Szakszervezethez, miután szerintük azért vesztették el az állásukat, mert az üzemi szakszervezet vezetői, hangadói voltak.

Benke Norbert beszámolt róla, hogy a szövetségük a történtek miatt egyeztetéseket kezdett a munkáltatóval, de a Honsa Kft. vezetése mereven elzárkózott mindettől. Ezért alakítottak demonstrációs bizottságot a szerintük jogszerűen megalakított alapszervezet eltávolított tagjai, vezetői érdekében, s szerveztek szolidaritási tüntetést.

Burcsa Sándor, a Honsa nemrégiben elküldött dolgozója arról számolt be, hogy a cég nem tűrte el a dolgozókat érdekeit védő szervezetet.

Honsa (5)

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke arról szólt, hogy az általa képviselt szövetség mindent megtesz, hogy a jövőben hazánkban ne történhessen meg hasonló jogsértés. Kijelentette: Magyarországon olyan munkahelyekre van szükség, amely figyelembe veszi az emberek alapvető jogait; olyan munkáltatókra nincs szükség szerinte, amelyik nem tartja be a jogszabályokat.

Honsa (3)

A Honsa Kft. közleményben reagált.

Ebben beszámolnak róla, hogy társaság pécsi üzemében a közelmúltban a munkarend átszervezése miatt került sor elbocsátásokra. Mint írják, a cég átállt a három műszakos működésre, ezért október-november fordulóján 18, az üzem különböző részlegeiben dolgozó alkalmazottunktól kényszerültünk megválni.

Hangsúlyozták a Honsa Kft. Pécs egyik legnagyobb ipari foglalkoztatójaként közel hatszáz főnek ad munkát, a lépésre pedig a cég versenyképességének megőrzése érdekében volt szükség.

Kijelentették: az átszervezés során a törvényi előírásokat maximálisan betartva járt el a vállalat. Az érintett dolgozók a felmondási idejükre fizetést, távozásuk után pedig végkielégítést kaptak.

– Mivel a cégünknél állítólag működő érdekvédelmi szervezet korábban még a létrejöttéről sem tájékoztatta a cégvezetést, így nem volt lehetőségünk senkivel előzetesen egyeztetni. A Vasas Szakszervezeti Szövetség által meghirdetett demonstrációval ezért nem értünk egyet. A törvényes formában működő munkavállalói érdekképviselet létrejöttét és működését cégünk eddig sem akadályozta és a jövőben sem fogja – áll a társaság közleményében.

A Honsa Kft. egyébként igen jól működik. 2012-ben 5,3 milliárd forint nettó árbevétel mellett 374 millió forint nyereséggel zárt a nyilvános cégadatok szerint; 2011-ben 4,4 milliárd forint árbevétel mellett 229 millió forint volt a nyeresége.

 • apaszka

  Szomorú, hogy egy multi amint beteszi lábát az országunkba, elfelejti, hogy az emberek, nem robotok, és nem csak a munkához, van joguk.

  Hajrá szakszervezetek, álljunk fel!

 • Volt!!!

  Hát igen a nyereség mellet mindig leépítés van ugye 😀

 • Micsoda?

  Országos szervezés és 80 ember? Ne komolytalankodjunk, kérem!

 • Sniiper

  Ohh tudnék mesélni ,aki teheti kerülje el ezt a helyet!!!!